Tidöpartierna överens om reduktionsplikten

Publicerad mån, 05/08/2023 - 16:32

Det har diskuterats och spekulerats i månader, men på måndagen meddelade regeringen att partierna i Tidösamarbetet är överens om att sänka reduktionsplikten till sex procent för både diesel och bensin vid årsskiftet.

– Nu har regeringen gett tidigt och tydligt besked om vad som ska gälla inför nästa vinter. Marknaden får nu tid att anpassa sig för att säkerställa tillräckliga leveranser av alla bränsletyper. De har gott om tid och det kan inte heller vara en nyhet för någon att regeringen ska sänka reduktionsplikten till EU:s miniminivå, säger infrastrukturminister Andreas Carlsson enligt SVD.se som hänvisar till TT.

Drivmedelsbranschen har ställt sig något skeptisk till åtgärden och flera företrädare menar att det är osannolikt att priset på diesel kommer att sjunka med de 5,50 kr som de rent matematiska uträkningar visar, bland annat då det sätter ett tryck på import av diesel och olja som är svårt att hantera i ett kortare perspektiv. Andreas Carlson menar dock enligt SVD.se att detta ”… kommer leda till betydande prissänkningar vid pump jämfört med om den förra regeringens inblandningsnivåer skulle fortsätta.”

Sänkningen har dock främst kritiserats för att den gör det nästan omöjligt för Sverige att nå de inhemska miljömålen för 2030.

Regeringen har bland annat kontrat med att man avser satsa mycket stort på elektrifiering, inte minst utbyggnad av laddinfrastruktur. Detta anses dock inte kunna väga upp för utsläppsökningarna från förbränningsmotorer, inte ens om samtliga personbilar som såldes från och med nu skulle vara helt eldrivna.

Andra teoretiska möjligheter att kompensera för de ökade utsläppen är köp av utsläppsrätter och att öka inlagringen av kol i skog och mark.

Anledningen till den kraftiga sänkningen av reduktionsplikten är enligt regeringen att man vill minska kostnadstrycket för svenska hushåll. Priset för bensin påverkas dock nästan inte alls, då dagens reduktionsplikt för bensin ligger såpass nära den nya föreslagna. 

Det kan bli billigare med diesel vid årsskiftet. Men frågan är hur mycket billigare? Foto: Istockphoto.com