Stora aktörer bakom modell för fossilfria godstransporter
Sverige kan bli världens första fossilfria välfärdsland. För att det ska bli möjligt behövs en utökad satsning på att ställa om transportsektorn. Genom en gemensam modell för godstransporter är det möjligt att nå målen, skriver Fossilfritt Sverige, Axfood, Scania, Siemens, Södra, Vattenfall, Telia, Sveriges Åkeriföretag och Transportföretagen.
Förslaget presenteras i en debattartikel på nyteknik.se och innehåller följande punkter:
2022 får andelen fossila drivmedel utgöra max 80 procent
2024 får andelen fossila drivmedel utgöra max 55 procent
2026 får andelen fossila drivmedel utgöra max 30 procent
2028 får andelen fossila drivmedel utgöra max 10 procent
2030 ska transportarbetet vara helt fossilfritt
Modellen presenteras som en del i Transportutmaningen som drivs av Fossilfritt Sverige och där fler än 250 företag, kommuner och regioner satt mål för sina inrikestransporter. I debattartikeln framhävs behovet av att skapa en förutsägbar spelplan för transportköpen. Trappstegsmodellen ovan är därför tänkt att fungera som riktlinje för både transportköpare och utförare av transporter. På så vis ska tillgången till fossilfria transporter kunna gå i takt med efterfrågan, och risken för att klimatsmarta transporter konkurreras ut av billigare fossila alternativ minskar. Samtidigt konstateras att många transportköpare kommer att ha möjlighet att ta stegen i snabbare takt än modellen visar.
För att målen ska bli verklighet vill aktörerna se förlängda och utökade stöd och insatser från politiskt håll. Såhär ser önskelistan ut:
- En fortsatt skattereduktion för biodrivmedel och utveckling av produktion i Sverige för att bryta beroendet av import av mindre hållbart producerade drivmedel.
- Förstärka och bygga ut elnät och laddinfrastruktur för att underlätta elektrifiering av transporter
- Förändra skattesystemet för drivmedel så att vi beskattar energiinnehållet i stället för volym.
- Möjlighet att transportera med längre lastbilar, upp till 34,5 meter, och satsningar på att fler vägar ska klara lastbilstransporter på upp till 74 ton (BK4-vägnätet).
- Att trappstegsmodellen även anammas inom den offentliga upphandlingen.
Här kan du läsa debattartikeln i sin helhet.

Mats Hellström
Chefredaktör
010-510 54 45
mats.hellstrom@akeri.se