Regeltolkning sätter stopp för skattebefriad importerad biogas
Efter en lång juridisk process i EU kunde Sverige i december förra året återigen skattebefria biogas för fordonsdrift. En välkommen nyhet för åkerier som investerat i gasfordon, och för deras kunder. Men nu har ärendet tagit en ny vändning. Enligt Skatteverkets tolkning gäller skattebefrielsen inte så kallad massbalanserad biogas. Det påverkar inte minst den största leverantören i Sverige, Gasum.
Den svenska inhemska produktionen av biogas är inte tillräcklig för att täcka behovet av flytande biogas (LBG) inom transportnäringen. Därför har Gasum under lång tid importerat LBG från andra länder. Som en del av detta köper företaget biogas som, i enlighet med massbalansprincipen, har matats in i det europeiska gasnätet på en plats och sedan tagits ut på en annan plats för att förvätskas till LBG vid en förvätskningsanläggning längs gasnätet.
Den flytande biogasen transporteras därefter till Sverige med båt och lastbil. Enligt gällande regelverk och EU:s förnybarhetsdirektiv klassas denna gas som förnybar biogas, även om den fysiskt kan innehålla viss andel naturgas. Trots att hela processen är certifierad enligt EU:s hållbarhetskriterier, har Skatteverket i Sverige valt att anse att denna typ av massbalanserad importerad biogas är skattepliktig – ett beslut som Gasum starkt ifrågasätter.
– Den biogas vi importerar följer alla hållbarhetskriterier i EU:s förnybarhetsdirektiv och vi har inte sett att några motsvarande tolkningsproblem uppstått i andra länder, säger Ville Pesonen, Vice President Industry & Traffic på Gasum.
Skatteverkets tolkning är dock något Gasum känt till under ett längre tag. Ville Pesonen berättar att Gasum fick en revision i samband med att skattelättnaden försvann för omkring två år sedan och att man då fick veta att de tidigare avdragen inte var godkända.
– Under de år som skattelättnaden inte fanns på plats arbetade vi hårt med att återfå skattebefrielsen. Samtidigt arbetade vi med att reda ut vad som låg till grund för Skatteverkets avslag av våra skatteavdrag. Detta har tagit tid, och när EU-kommissionen sedan återinförde skattebefrielsen hade ingen lösning nåtts i skattefrågan kring den flytande gasen, säger han.
När skattebefrielsen kom tillbaka gick Gasum ut med information till kunderna om att det inte är möjligt att ansöka om skattebefrielse för den massbalanserade biogas som är importerad innan frågan är löst. Bolaget har skickat in en ansökan till Skatteverket om förhandsbesked, vilket innebär att man hoppas kunna få preliminärt grönt ljus för en ny tolkning av reglerna som återigen möjliggör skattebefrielse.
– Vi kommer att göra allt vi kan från vår sida för att visa för myndigheter och politiker hur viktigt det här är. Men det är väldigt svårt att uppskatta hur lång tid den här processen kommer att ta. Det blir antagligen inte klart under 2025.
För att kompensera för de merkostnader som uppstått har Gasum justerat upp sina priser. Sedan tidigare har bolaget ett flertal nya produktionsanläggningar planerade, för att öka utbudet av svenskproducerad biogas. Men även när dessa anläggningar är klara kommer det att finnas ett behov av importerad gas, inte minst om efterfrågan fortsätter att öka.
Skatteverkets tolkning i kombination med bristen på inhemsk biogas innebär alltså att svenska åkerier framöver kommer att få betala mer för biogasen på Gasums stationer, så länge frågan inte fått en juridisk lösning. Den innebär också enligt Gasum att den tidigare inbetalda skatten för importerad LBG inte kommer att betalas tillbaka.
Fredrik Svensson, hållbarhetsansvarig på Sveriges Åkeriföretag, ser problematiken som ett olyckligt exempel på när myndigheter och politiker inte lyckas skapa långsiktiga och likvärdiga förutsättningar på marknaden.
– Det bör inte spela någon roll hur den importerade biogasen har transporterats eller om den är massbalanserad eller en fysisk produkt – så länge den är fullt spårbar och uppfyller hållbarhetskraven. Den osäkerhet som nu uppstått skapar tyvärr allvarliga konsekvenser för de åkerier som satsat på biogasfordon. Det här är en situation som behöver lösas snarast för att vi inte ska tappa fart i omställningen.
* Om massbalansprincipen
Massbalans är en spårbarhetsprincip som möjliggör att biogas med förnybart ursprung kan blandas med fossil naturgas under lagring och transport, men ändå räknas som förnybar vid slutanvändning. Syftet är att underlätta handel med biogas utan att behöva bygga separata lagrings- och distributionssystem. Samma infrastruktur kan därmed användas för både biogas och naturgas. Principen gäller oavsett aggregationstillstånd – det vill säga för både gasformig och flytande biogas (LBG).


Mats Hellström
Chefredaktör
010-510 54 45
mats.hellstrom@akeri.se