Rapport: Fler åtgärder krävs för att nå Stockholms miljömål

Publicerad

En ny rapport från Volkswagen, Scania och Ellevio redovisar hur det går med arbetet för att minska utsläppen från Stockholms innerstadstrafik genom elektrifiering. Slutsatsen är att det går bra för personbilssektorn och sämre för tunga transporter, men att det med rätt åtgärder gå att nå målen.

Rapporten har sammanställts av teknikkonsultföretaget WSP på uppdrag av bolagstrion. Den fungerar som en halvtidsuppföljning av den färdplan som lanserades 2018 och som sedermera följdes av initiativet Elektrifieringspakten – ett samarbete med över 100 aktörer för att skynda på omställningen och få ned utsläppen i huvudstadsregionen. 

En slutsats är att arbetet med laddinfrastruktur och elbilar hittills varit framgångsrikt i Stockholm. 

– Under 2024 var andelen nyregistrerade, laddbara bilar hela 77 procent. Stockholmarna har uppenbarligen tagit till sig elektrifieringen på allvar, säger Sten Forsberg, Sverigechef på Volkswagen Personbilar. 

Under samma tid har den publika laddinfrastrukturen i Stockholm vuxit till 10 000 laddpunkter, och mellan 2019–2024 investerades 10 miljarder kronor i Stockholms elnät och laddinfrastruktur. 

Men trots höga ambitioner och vissa framgångar går utvecklingen inom andra delar av transportsektorn för långsamt. Den tunga trafiken har en procentuell ökning, men släpar efter i absoluta tal. En skakig omvärld, energikris och lågkonjunktur bromsar logistikföretagens investeringar i elektrifierade fordon. I slutet av 2024 var bara 1 av 10 nyregistrerade tunga fordon eldrivna, långt från branschens mål på 5 av 10 till 2030.

– Som stor aktör för den tunga trafiken ser vi stora vinster med tyst, utsläppsfri elektrisk framdrift i stadsmiljö. Utmaningarna i Stockholm ligger i att få till laddinfrastruktur, att tänka system i stället för lastbil och att få en rimlig total driftskostnad, säger Johan Uhlin som är vd på Scania Sverige.

Nätkapacitet är en nyckelfaktor. Ellevio uppskattar att effektbehovet ökar med cirka 20 procent till 2030, varav transporter utgör mer än en tredjedel. 

– Enligt våra bedömningar krävs kapacitetsförstärkande nätinvesteringar på totalt 29 miljarder mellan 2019 och 2030 i Stockholm. Det kräver smidiga tillståndsprocesser och investeringsvillkor, säger Johan Lindehag, vd på Ellevio.

För att Stockholm ska nå sina mål behövs enligt rapporten en kraftsamling på både nationell och lokal nivå, där nationella beslut måste stötta regionala och lokala. 

Föreslagna åtgärder för nationella beslutsfattare:
– Indexstopp och gradvis sänkning av elskatten i takt med ökad elanvändning.
­– Kravställning på utsläppsfria fordon vid upphandling.
– Förstärkt och långsiktig klimatpremie för alla transportslag.
– Förbättrade laddmöjligheter till rimliga kostnader för personbilar och lätta transportbilar, inte minst kopplat till flerbostadshus i ytterområden.
– Förbättrade laddmöjligheter för tunga fordon.
– Möjliggörande av differentierade vägtullar och parkeringsplatser för elfordon Stockholm genom att förändra begränsningarna i relevant reglering.
– Främjande av en kostnadseffektiv utveckling av elnäten, genom nära samar­bete med nätbolagen, effektivare tillståndspro­cesser och en långsiktig intäktsreglering.
– Möjliggörande av anslutning av ny elförbrukning och produktion genom villkorade avtal, flexi­bilitet och digitalisering av elnäten, samt att frågan drivs både lokalt och nationellt.
 

Det går framåt i arbetet för att nå Stockholms miljömål i transportsektorn, men kanske inte tillräckligt snabbt. Nätkapacitet, incitament för tunga elfordon och krav i offentlig upphandling är några av nycklarna. Foto: Istockphoto.com