Omfattande fusk i östeuropeiska byggbolag
Fler än åtta av tio byggföretag från Östeuropa misstänks bryta mot svenska lagar och avtal. Det visar en ny granskning från det branschgemensamma initiativet Byggmarknadskommissionen.
Den osunda konkurrensen som många östeuropeiska företag står för på den svenska åkerimarknaden är knappast unik. Byggbranschen har länge präglats av liknande problem. Enligt den nya granskningen kan det alltså handla om att så många som åtta av tio företag bryter mot de svenska reglerna och lagarna.
– Bristande kontroller och en ständig jakt efter billigaste möjliga lösning har lett till systematiskt fuskande och en kriminalitet som är bortom all kontroll, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm i ett pressmeddelande.
Byggmarknadskommissionen är ett branschgemensamt initiativ där byggföretag, fackliga organisationer och byggherrar gått ihop för att visa byggbranschens verklighet. Syftet är att kartlägga och analysera kriminalitet inom branschen och föreslå åtgärder. Idag presenterades den senaste granskningen på DN Debatt i en artikel som undertecknats av kommissionens ordförande Stefan Attefall och generaldirektören Ann-Marie Begler.
– Det här är en akut kris. Jag förväntar mig att politiker, beställare och en samlad byggbransch behandlar den som det, säger Johan Lindholm.
Bland de överträdelser och brott som registrerats finns brott mot skattelagstiftningen, utstationeringslagen och tecknade kollektivavtal. Byggmarknadskommissionen polisanmäler nu tolv företag för olika former av arbetslivskriminalitet och anmäler 35 företag till Arbetsmiljöverket. Man informerar också Byggnads om 20 företag som har kollektivavtal, men som inte följer dessa genom att betala för låga löner.
Från Byggmarknadskommissionens granskning:
- 80 procent av de omkring 1 000 östeuropeiska företag som räknas in i granskningen bryter i någon form mot svensk lag och/eller mot de kollektivavtal de skrivit under. Alla företag har inte undersökts, men urvalet har enligt kommissionen skett på ett statistiskt korrekt sätt.
- Mellan 5 och 30 procent av byggnadsarbetarna i Stockholm bedöms befinna sig på arbetsplatsen utan arbetstillstånd/illegalt.


Mats Hellström
Chefredaktör
010-510 54 45
mats.hellstrom@akeri.se