Nya miljoner att söka till laddstationer

Publicerad tors, 06/29/2023 - 21:02

Energimyndigheten har avsatt 350 miljoner kronor för stöd till utbyggnad av publika och strategiskt placerade laddstationer för tunga fordon längs med de större vägarna i Sverige.

Det är möjligt att få stöd för både nya stationer med snabbladdning och för uppgradering av befintliga. Stationerna ska ligga längs det europeiska transportnätätet Ten-T och pengarna är en ny utlysning inom ramen för programmet ”Regionala elektrifieringspiloter för tunga transporter”. Till skillnad från den tidigare utlysningen inom programmet kan en viss del av stödet även gå till lagring av el specifikt kopplat till laddstationen.

Sista ansökningsdag för stödet är 15 september 2023 och laddstationen måste vara klar senast 30 september 2025. Energimyndigheten pekar specifikt ut företag, offentliga aktörer och institut med anknytning till relevanta företag som exempel på aktörer som kan söka stödet.

Stödet kan som mest uppgå till 70 procent av den stödberättigade kostnaden för vägsträckor med en årsmedeldygnstrafik över 500 tunga fordon, och 90 procent för sträckor med en årsmedeldygnstrafik på under 500 tunga vägfordon.

Energimyndigheten håller webbinarier om utlysningen vid två tillfällen:
17 augusti kl. 13 och 8 september klockan 9. Mer info finns här.