LBC Frakt rullar igång eldriven anläggningsbil

Publicerad fre, 02/10/2023 - 08:01

LBC Frakt har fått sin tredje helelektriska tunga lastbil på plats. Det handlar om en anläggningsbil, Scania 40P, med en kapacitet för att hantera hela 74 ton i totalvikt.

Lastbilscentralen LBC Frakt har tagit sikte mot 2030 och kommer under innevarande år och nästa att komplettera fordonsflottan med flera nya eldrivna fordon.

– Det finns starka drivkrafter och krav från våra kunder att gå mot fossilfria lösningar och det finns en stor omställningsvilja i den värmländska industrin, säger Lars Reinholdsson, vd på LBC Frakt i Värmland AB.

Investeringen i den nya anläggningsbilen har varit möjlig tack vare ett konstruktivt samarbete mellan LBC Frakt, Region Värmland, Skanska och Scania, säger Lars Reinholdsson.

– Det är ett bra exempel på hur viktigt tuff kravställning är för att accelerera omställningsarbetet i vår bransch. Regionen ställde krav på sina leverantörer i samband med ombyggnationen av centralsjukhuset. Där kunde vi tillsammans med Skanska svara upp tack vare Scanias utvecklingsarbete av elektrifierade fordon. En positiv kedjeeffekt helt enkelt.

Ombyggnaden av sjukhuset är ett av de största projekten i Värmland på länge, konstaterar Lars Reinholdsson.

– För oss är det roligt att visa att det går att elektrifiera tunga anläggningstransporter som resulterar i minskade utsläpp, mindre buller samt en bättre arbetsmiljö för våra förare och personal i projektet.

Sedan tidigare har LBC Frakt två eldrivna tunga fordon i sin flotta. Det handlar om en lastväxlare som används i samarbete med Ragn-Sells samt en lastbil som används i samarbete med Bevego.

En scania 25P för anläggningstransporter är LBC Frakts senaste elektriska tillskott. Foto: Bulldozer Kommunikationsbyrå