Lägre elpris i vår enligt prognos

Publicerad fre, 03/01/2024 - 11:16

Elprischocken är över, för tillfället i alla fall. Med våren i antågande, svag konjunktur, lägre bränslepriser och mer fossilfri elproduktion i gång spår elbolaget Bixia en minskande elförbrukning och fallande priser.

Elpriset halveras nästan till runt 50 öre per kWh i snitt under mars–april, jämfört med samma månader i fjol. Det spår elbolaget Bixia i sin prognos för våren 2024.  

– I vår väntas elpriserna falla markant, tack vare milt väder och bättre hydrologi samt svag konjunktur och väldigt låga bränslepriser i Europa. Vårpriserna blir de lägsta av sitt slag sedan 2021 då priserna började sticka i väg, säger Johan Sigvardsson, analytiker på Bixia. 

Elpriset i system på elbörsen Nord Pool väntas i mars bli ungefär 50 öre per kWh jämfört med 91 öre i fjol. I april ser det ut att bli runt 45 öre, jämfört med 88 öre ifjol. 

Energibalansen är betydligt starkare i år än förra året, med mer förnybar energi, mer kärnkraft och lägre förbrukning, särskilt i Europa. De numera kontrollerade elpriserna i Europa spiller också över på de svenska priserna, påpekar Bixia.

– Elkrisen är helt borta för stunden. Elpriset har snabbt gått från ett extremläge 2021–2022, via en sakta utförslöpa för i fjol, till ett mer normalt läge i år. Den allra största orsaken till utvecklingen är det stora prisfallet i Tyskland, där elpriset toppade på 2,50 kronor i snitt för 2022 men hittills i vinter landat på 75 öre, säger Johan Sigvardsson. 

Under november, december och januari var det i snitt 2 grader lägre temperatur än normalt.  Samtidigt har vintern bjudit på en temperaturmässig berg- och dalbana.  

– Kyla och högre förbrukning borde normalt sett betyda högre elpriser. Men i och med att både bränslepriser och därmed de kontinentala priserna fallit så mycket får vi i stället ett betydligt lägre elpris i år, säger Johan Sigvardsson.