Investeringsbolag ska etablera nät av tankstationer för vätgas

Publicerad fre, 11/11/2022 - 08:18

Investeringsbolaget Qarlbo och dotterbolaget REH2 planerar att etablera Sveriges första och ett av världens största nät av tankstationer för grön vätgas. 24 stationer är med i planen och den första ska öppna under nästa år.

Qarlbo, som är ett svenskt familjeägt investeringsbolag, skriver i ett pressmeddelande att den första stationen beräknas öppna i slutet av 2023 och att en station i månaden ska öppnas därefter. De snabba etableringarna ska därmed skapa Sveriges största nätverk av vätgastankstationer.

Investeringen uppgår till mer än 500 miljoner kronor och samfinansieras av Qarlbo och Naturvårdsverket genom Klimatklivet. Utöver att direkt investera 161 miljoner utgör Qarlbo den långsiktig garanten för projektet, enligt bolaget. Koncernmoderbolaget Qarlbo har bildat ett nytt bolag, Qarlbo Energy, under vilket man samlar sina investeringar på vätgasområdet. I nuläget handlar det om bolagen REH2 och Nilsson Energy.

– Vi är beredda att gå före. Investeringarna i en fungerande infrastruktur har hållits tillbaka av att det saknas fordon. Nu skapas förutsättningar för åkarna att använda vätgasdrivna fordon och gör det samtidigt möjligt för transportköparna att ställa krav på fossilfria transporter, säger Johan Jemdahl, vd på Qarlbo Energy.

Vätgasstationerna ska uppföras på Rastas serviceanläggningar och erbjuda tankning av grön vätgas för i första hand tunga fordon, som lastbilar och bussar. Men även personbilar ska kunna tanka. Rastas anläggningar besöks dagligen av omkring 15 000 tunga fordon.

Maximator Hydrogen, som tar fram teknik för vätgaslösningar, kommer att samarbeta med Qarlbo och REH2 i etableringen av stationerna. Nilsson Energy deltar också i utvecklingen av stationerna samt i det kommande arbetet med att bygga en plattform av kompetens inom vätgasområdet.