Händerna på ratten! – Yrkesförare uppmanas ta personlig ställning mot rattsurfning

Publicerad

Nu initierar Sveriges Åkeriföretag en kampanj mot rattsurfning – Händerna på ratten. Kampanjen riktar sig till landets yrkesförare som uppmanas göra ett personligt ställningstagande på en kampanjsida. Samtidig uppmanas samtliga förare som framför ett fordon i trafik att följa yrkesförarnas exempel – Håll händerna på ratten!

– Genom att uppmana våra yrkesförare att ta ställning för Händerna på ratten vill vi visa att branschen än en gång samlas och föregår med gott exempel. Eftersom lastbilar både är stora, långa och tunga är det viktigt att visa på ansvarstagande och regelefterlevnad. Valet att rattsurfa är oftast ett personligt beslut och därför tror vi också att det behövs ett personligt ställningstagande emot, säger Rickard Gegö, vd på Sveriges Åkeriföretag.   

Varje år inträffar tusentals trafikolyckor. Varje olycka som orsakats av att föraren tappat uppmärksamheten i samband med att ha använt mobiltelefon är en för mycket. Hur många trafikolyckor som orsakas av just den anledningen är svårt att säkerställa, men under årets första 9 månader har närmare 13 500 personer bötfällts för användande av mobiltelefon vid färd. En statistik som tyvärr visar hur vanligt förekommande det är. Dessutom är mörkertalet stort.  

– Yrkesförare är föredömen i trafiken. Med vägen som arbetsplats sitter de på en erfarenhet som många medtrafikanter saknar. En erfarenhet som kommer från en gedigen utbildning och efter mängder av mil bakom ratten. De tänker både ett, två och tre steg inför varje trafiksituation för att förutse risker och undvika olyckor. Vi hoppas och tror att många vill vara ett föredöme även genom ett avståndstagande för rattsurfning, säger Rickard Gegö.

Genom att ta ställning för ”Händerna på ratten” görs ett personligt ställningstagande. Ett ställningstagande som förhoppningsvis påverkar andra att göra detsamma. Ett ställningstagande som får människor att sluta rattsurfa. Ett ställningstagande som kan rädda liv! Gå in på och ta ställning du med. www.akeri.se/handernaparatten

Fakta
Från och med den 1 februari 2018 är det förbjudet att använda mobilen eller annan kommunikationsutrustning när du kör om du håller den i handen.

 

För ytterligare infomation eller frågor, kontakta gärna:
Ulric Långberg, Samhällspolitisk chef, 070-347 50 65, ulric.langberg@akeri.se
Charlotta Nilsson, Pressansvarig, 070-521 43 21, charlotta.nilsson@akeri.se