Förnuft och ansvarstagande är ledord för Tomas Eneroth

Publicerad

Den 7 april, antog Rådet – Europeiska Unionens råd – den omfattande reformen av EU:s vägtransportsektor, det så kallade mobilitetspaketet. Sveriges infrastrukturminister Tomas Eneroth är naturligtvis mycket glad över att Rådet nu har antagit mobilitetspaketet. 

Tomas Eneroth

- Det här innebär att det inte finns något utrymme varken för omtag eller för uppskjutna beslut i den kommande processen med mobilitetspaketet i Europaparlamentet, säger Tomas Eneroth till Svensk Åkeritidning.

Omröstningen den 7 april, som antogs genom skriftligt förfarande, innebär att rådet har antagit sin ståndpunkt vid första behandlingen. Rättsakterna måste nu antas av Europaparlamentet vid andra behandlingen innan de offentliggörs i EU:s officiella tidning. De två förordningarna kommer att träda i kraft 20 dagar efter offentliggörandet, och direktivet dagen efter offentliggörandet. 


- Nu gäller det att ta tillvara på den enighet och breda uppslutning som funnits kring mobilitetspaketet – i synnerhet nu under rådande covid -19-situation. EU behöver nu visa beslutskraft.


Tomas Eneroth och den svenske socialdemokratiske Europaparlamentarikern Johan Danielsson, som är ledamot i Europaparlamentets transportutskott, har arbetat intensivt och med stort engagemang när det gäller utformandet av mobilitetspaketet.


- Både Johan Danielsson och även den tyske socialdemokraten och Europaparlamentarikern Ismail Ertug, som är rapportör för parlamentets behandling av paketet, har gjort ett mycket bra jobb i denna process, säger han. Det är också både bra och glädjande att vissa parlamentariker från en del östeuropeiska medlemsländer – som till en början var motståndare till den slutliga utformningen av vägpaketet – valde att gå med på en kompromiss.


Tomas Eneroth betonar vikten av en stark transportnäring – både i Sverige och i Europa, nu under rådande pandemi. 

- Utmaningarna inom transportsektorn är annorlunda nu jämfört med före pandemins utbrott, säger han. Och när vi går in i fasen post-corona, det vill säga när vi någon gång framöver återgår till normalläge, är det viktigt att vi har en sund och hållbar transportnäring och fri rörlighet som följer schyssta och hållbara villkor.


Tomas Eneroth konstaterar att Sverige så här långt under pandemin har en förhållandevis väl fungerande godstransportsektor på land och till sjöss. 
Tomas Eneroth har även noterat att det dels finns krafter som vill släppa cabotaget helt fritt för att godset ska kunna transporteras även under rådande pandemi, dels att det finns krafter som helt vill stänga gränserna och helt förbjuda utländska åkerier och lastbilar från att transportera gods. 


- Jag kan bli riktigt trött på dem som förespråkar båda dessa ytterligheter där de utnyttjar pandemin för att få gehör för sina egna käpphästar, säger han. Under rådande läge är det viktigt att förnuft och ansvarstagande får råda. Ett exempel på en förnuftig och ansvarstagande åtgärd är de så kallade ”Green lanes”, det vill säga gröna snabbfiler för lastbilar, där de ska kunna ta sig över gränserna med viktiga varor och förnödenheter utan att fastna i långa köer och kontroller.