Foodora och Tele2 ska leverera mat med drönare

Publicerad tors, 03/14/2024 - 10:52

Foodora och Tele2 ska börja leverera mat med hjälp av IOT och 5G-uppkopplade drönare. Leveranserna ska där det är möjligt ske till kundernas tomt eller trädgård och hissas ner med en vajer från luften. Startskottet går nu i vår och platsen är Värmdö utanför Stockholm.  

Den nya tjänsten går under namnet Foodora Air och utgörs av en flotta av eldrivna drönare som med hjälp av 5G-teknik från Tele2 kommer att erbjuda snabb och effektiv leveransservice av mat från ett antal restauranger på Värmdö utanför Stockholm. Aerit, en aktör inom drönarindustrin, har utvecklat de avancerade drönare som integreras i Foodoras teknikplattform för att skapa en smidig och effektiv leveransupplevelse tillsammans med den senaste 5G-teknologin från Tele2.

– Det här markerar starten för en ny era för hur människor kan få leveranser och vi tror vi kommer se fler användningsområden i andra branscher. För Tele2 är partnerskapet med Foodora ett exempel på hur vi kan använda 5G-uppkoppling och vår tekniska expertis för att stötta utvecklingen av våra kunders affärsmodeller, säger Stefan Trampus, chef för företagsaffären på Tele2.

Drönarna har en räckvidd på 21 kilometer och släpper enligt Tele2 ut 2 gram koldioxid per kilometer.

– Teknik och uppkoppling har potential att bryta många av de begränsningar som idag finns i glesbygd där tillgång till olika tjänster och produkter minskat i takt med den kraftiga urbaniseringen, säger Stefan Trampus. 

Leveranserna kommer där det är möjligt ske till kundernas tomt eller trädgård och varorna hissas ner med en vajer från luften. Leveranserna startar under maj månad på Värmdö och maten går att beställa via Foodoras app. Målet är att expandera till fler områden i Sverige så fler orter kan få tillgång till samma service som finns i storstäderna. 


Teknisk information Foodora Air
Maximal räckvidd: 21 kilometer
Maximal leveransräckvidd: 12 kilometer
Maximal leveransvikt: 4 kg
Väderkapacitet: Kan flyga i regn, vind och snö

Foodora Air-drönarna som snart kommer att kunna ses över Värmdö.