EU enas om ny batterilagstiftning

Publicerad mån, 12/12/2022 - 10:04

Europaparlamentet, Europeiska kommissionen och EU:s ministerråd har enats om ett förslag till europeisk batteriförordning. Sverige har nu en god position och möjlighet att ta ledningen i den växande batteriindustrin, enligt Europaparlamentarikern Karin Karlsbro (L) som varit med i förhandlingarna.

Karin Karlsbro, som har varit den liberala gruppens förhandlare, är nöjd över resultatet som innebär en mer ambitiös lagstiftning än Kommissionens grundförslag. 

– Utan batterier och elektrifiering klarar vi inte våra ambitiösa klimatmål. Den nya lagen ställer höga krav när det gäller batteriets klimat- och miljöpåverkan och ger konsumenten större möjlighet att enkelt göra egna klimatval. Jag är glad att både Rådet och Kommissionen gått parlamentet till mötes för att se till att göra förslaget skarpare, säger hon.

När efterfrågan på batterier ökar då vi ställer om från fossildrivna fordon och produktionsprocesser till el kommer batteriernas klimatpåverkan spela en allt större roll. Batteriförordningen är ett helt nytt sätt att lagstifta på miljöområdet som kommer att följa batteriet i alla faser – produktion, konsumtion och återvinning. 

– En cirkulär marknad skapas genom krav på att nya batterier måste innehålla en viss andel återvunnet material. För att garantera att vi inte producerar batterier i Europa på bekostnad av miljö och välstånd i andra länder kommer batterier på den europeiska marknaden att omfattas av så kallade due diligence-regler för att säkerställa skydd av mänskliga rättigheter och miljö genom hela produktionskedjan, säger Karin Karlsbro.

Hon framhåller lagstiftningen som särskilt viktig för Sverige, som ligger i framkant av den växande industrin för hållbara batterier.  

– Hållbara batterier från EU behövs för energiomställningen och är ett sätt för oss att klippa beroendet av råvaror från odemokratiska fossilnationer. Sveriges batteriproduktion ger oss möjligheten att minska både den globala uppvärmningen och diktaturers maktposition i den globala ekonomin. Vi är, med EU:s hjälp, på god väg att bli Europas batteri-stormakt.