ELMIA: Scania visade världens första eldrivna timmerlastbil på 80 ton

Publicerad tors, 08/25/2022 - 17:41

Är det möjligt att snart byta till elektriskt även för skogstransporter? Det tror Scania som på Elmias första förmiddag visade upp vad som är världens första eldrivna timmerlastbil på 80 ton.

– Hade någon sagt för fem år sedan att vi skulle ha en elektrifierad timmerbil på Elmia 2022 så tror jag inte att det är många som hade trott det, kanske inte vi själva heller. Så det är rätt spektakulärt att den står här, konstaterade Joar Turesson på Scania som höll i en rundvandring i Scanias montrar där timmerbilen var höjdpunkten.

Lastbilen, som är av modellen 25 P, har alltså en högsta totalvikt på 80 ton och var vid tillfället lastad upp till 72–74 ton. Den är ett resultat av ett samarbete mellan Scania och SCA och körs sedan i juni i skarp trafik mellan SCA:s virkesterminal i Gimonäs utanför Umeå och pappersbruket i Obbola. En sträcka på omkring tre mil. Körningarna genomgörs som en pilotstudie för att kunna dra slutsatser för kommande utveckling av elektriska timmertransporter.

Med vid presentationen var bland annat infrastrukturminister Tomas Eneroth, Scanias Sverige-vd David Källsäter och Mikael Sundelin, avdelningschef för utvecklingsverksamheten på SCA.

Världens första eldrivna timmerbil Scania

Tomas Eneroth var med när Scania visade upp den eldrivna timmerbilen som nu körs i trafik i samarbete med SCA.