EIB stöttar Volvos industriforskning

Publicerad mån, 10/31/2022 - 13:52

AB Volvo har beviljats ett lån på 500 miljoner euro från Europeiska investeringsbanken för att finansiera industriforskning inom ny, innovativ och ren transportteknik för elfordon. Lånet bedöms finansiera satsningar som ger omkring 900 nya jobb i framför allt Sverige och Frankrike.

Pengarna ska gå till investeringar i forskning, utveckling och innovation i teknik för kommersiella elfordon, aktiv och passiv säkerhet och självkörande fordon, samt i förbättrad energieffektivitet i system som inte är relaterade till framdrivningen.

EIB skriver att man har valt att ge stöd till Volvos FoU- och innovationsprojekt eftersom det kommer att bidra till att minska koldioxidutsläppen, samt att öka elektrifieringen av tunga, kommersiella yrkesfordon, inklusive elektrifiering av fordonsparker, utbyggnad av högpresterande laddningsnät och utveckling av teknik och infrastruktur för vätgasbränsleceller. Projektet ska inriktas på elektrifiering av kommersiella fordon och syftet är inte bara att bidra till att minska transportsektorns koldioxidutsläpp, utan även öka fordonens säkerhet och bidra till utvecklingen av ett effektivare och mer hållbart europeiskt transportsystem.

– Vi gläder oss åt att kunna stötta AB Volvo – en svensk och global marknadsledare inom tung fordonstillverkning – för att främja ett paradigmskifte i innovativ och ren teknik inom transportsektorn. Volvos FoU- och innovationsprojekt kommer att ta oss ett steg närmare en koldioxidsnål ekonomi. På så sätt pressar vi gränserna för den europeiska fordonsindustrin, för att få fram renare, säkrare och smartare lösningar, vilket kommer att gynna oss alla, säger EIB:s vicepresident Thomas Östros.

Europeiska investeringsbanken (EIB) är EU:s investmentbank och världens största multilaterala långivare till klimatprojekt. Investeringarna banken gör utgår från målen och principerna i Parisavtalet.