”Det finns fördelar med att vara ett familjeföretag”

Publicerad

I en värld där marknader konsolideras och företagen blir allt större är S-E Westerlunds i Enköping nöjda med att stå på egna ben. Med rätt kunder går det att få ihop både affärer och hållbarhetsarbete, menar vd Patrik Westerlund som nu inväntar en leverans av åkeriets andra gasbil.

Det började som pappa Sven-Erik Westerlunds enbilsåkeri i maj 1966. Den första påhängstrucken anlände någon gång i börjat av 80-talet och ytterligare några år senare kom lastbil nummer två. Med tiden flyttades också fokus från lantbrukstransporter till bioprodukter för värmeproduktion, inte minst pellets för både villor och företagsfastigheter. Idag har verksamheten, som varit aktiebolag sedan 1989, 21 bilar och tre till på ingång och man samarbetar med flera andra åkerier i ett samdistributionsnätverk för att transporterna hela tiden ska vara effektiva.

– Vi har inte aktivt sökt kunder i syfte att växa som bolag. När vi sökt kunder så har det handlat om att vi velat ha en ny kund för att få ihop vår logistik på ett effektivt sätt, säger Patrik Westerlund som tog över som vd efter Sven-Erik på 90-talet.

Westerlunds affärsstrategi är långsiktig. Med många kunder på pelletssidan och samkörningar har man både kunnat hålla en hög leveranssäkerhet och ett rimligt pris för kunderna.

– De aktörer som erbjudit leveranserna till lägre pris än vi kan oftast i slutändan inte leverera tjänsten billigare. I stället blir det en förlustaffär för dem. Samtidigt har de svårt att hålla samma leveranssäkerhet och vi har fler än en gång varit med om att en kund kommit tillbaka på grund av det. Jag märker att vissa logistikchefer bland våra nyare kunder inte är vana vid att få den nästan hundraprocentiga leveranssäkerhet som vi har. De undrar hur vi bär oss åt, säger Patrik Westerlund.

En av hans förklaringar är att de större företagen ofta inte har samma engagemang bland medarbetarna, vilket gör det svårare att leverera en lika bra och trygg tjänst.

– Jag tror att i en värld där företag blir allt större så går det ändå bra att driva ett familjeföretag med de fördelar man har där med flexibilitet och kundnära relationer.

Långsiktiga och nära samarbeten gör det också lättare att ta steg mot en mer miljömässigt hållbar verksamhet. Nyligen förnyade Westerlunds sitt avtal med Gyproc, som är en del av Saint-Gobain. Avtalet är femårigt, rör transporter av gips och byggmaterial, och innebär bland annat investeringar i flera nya lastbilar.

 – De byggs nu i Polen och kommer hit till sommaren. En av dessa är en gasbil, en Volvo FH Aero. Vi har en gasbil sedan tidigare, en Scania R460, som just nu går i Stockholm–Mälardalen, och vi planerar att successivt byta ut våra befintliga bilar till gas, en om året.

Om Patrik hade bestämt helt själv hade det kanske blivit tre nya biogasbilar direkt.

– Men Marcus övertalade mig att inte göra så. Det handlar om att det fortfarande är lite besvärligt med tillgången till tankstationer på vissa håll i inlandet och vi vill kunna vara flexibla. Två av de nya bilarna behöver ha full flexibilitet eftersom de kan hamna på uppdrag lite varsomhelst.

Marcus är äldste sonen, som för tio år sedan sadlade om från en påbörjad karriär som kock och nu är ansvarig för ekonomi och transportledning på Westerlunds.

– Jag började ledsna lite på att vara kock med alla sena kvällar. Sedan har jag haft en del hudproblem som gör att det egentligen inte är optimalt att jobba i den branschen, förklarar Marcus Westerlund.

För många unga är en karriär inom familjeföretaget närmast en självklarhet. Det var det inte för vare sig Marcus eller lillebror Tommy.

– Killarna har aldrig varit intresserade, aldrig velat vara med och åka i lastbilarna. Så är det fortfarande. Men att skruva på bilar har faktiskt inte varit min grej heller, säger Patrik som ställde frågan om inte Marcus kanske ändå ville testa en roll i företaget när framtiden som kock inte längre lockade.

Att driva åkeri är mer än att köra eller serva bilar. Ett framgångsrikt företagande kräver olika kompetenser och drivkrafter och även Marcus såg att han kunde hitta sin roll.

– Pengar har alltid intresserat mig. Jag har haft lätt för matte och varit duktig på strategispel. I den här världen handlar det om att lägga pussel och spela schack samtidigt, som en bekant uttryckt det. För mig är det en kick att få ihop riktigt snygga transportupplägg, säger Marcus Westerlund.

Tommy Westerlund började köra truck direkt efter gymnasiet. Men något lastbilskort var han inte intresserad av. Tills han ändrade sig, började följa med på en del turer och snart hade ett YKB-intyg i handen. Nu delar han egna turer med att hjälpa Marcus med transportplaneringen. Tanken är att Tommy ska ta över Patriks ansvar för fordonsparken framöver medan Marcus fortsätter med den administrativa rollen.

– Han är den praktisk lagda av oss två, och jag har det administrativa sinnet, konstaterar Marcus Westerlund.

Så nu är ni båda helt inne på att fortsätta i företaget och så småningom ta över verksamheten helt?

– Jo, så får man säga att det är.

Hittills är det Patrik som tryckt på mest i omställningen till klimatmässigt hållbara lösningar. På sikt tror han att de flesta av åkeriets lastbilar kommer att vara gasdrivna. Båda generationerna delar dock inställningen att förutsättningarna måste få styra.

– Vi företagare är inte emot omställning, men vi måste ha rätt förutsättningar att vara med på det här. Ska vi ta en risk i något som kanske inte är aktuellt om två år så måste vi få stöd i det. Våra satsningar måste vara långsiktiga, och verklighetsbaserade. Därför behöver politikerna vara tydliga i riktningen och vad som gäller.

Eldrift är båda två mer avvaktande till.

– Jag tror att det fortfarande är för långt bort för oss. Kalkylerna i en elbil bygger på att den går väldigt många mil, men det är svårt att få ihop det när man tappar tid vid laddning. Logistiken måste också vara extremt bra för att det ska funka.

Patrik Westerlund börjar ana slutet på sin egen aktiva roll som ledare för bolaget. Men han ser med tillförsikt på framtiden.

– Vi har klarat oss bra genom en ganska tuff tid. Många sitter med skatter som de samlat på sig under pandemin och som de nu ska betala in, men vi ligger bra till. Som familjeföretag behöver man ta stora risker, men när jag ser på vart vi har kommit så känner jag mig väldigt trygg. Vi har bra kunder, och jag tror inte att man får bra kunder av ren tur.

Han påpekar att personalen är en nyckel, och att Westerlunds har många medarbetare som jobbat på företaget länge och som familjen är glada och stolta över.

– Man kommer ingenstans genom att skälla på människor. Ingen ställer en pall fel med flit. Jag har också en känsla av att vi har ganska bra rykte, och vi har inte haft problem att anställa folk. Det är glada och positiva personer som kommer hit.

Text & Foto: Mats Hellström
Artikeln är publicerad i magasinet Svensk Åkeritidning nr 2 2025. Se här för prenumeration.

 

Om Westerlunds Åkeri
Grundades: Av Sven-Erik Westerlund 1966, blev aktiebolag 1989.
Vd: Patrik Westerlund
Kontor & terminal: I Grillby utanför Enköping
Omsättning: 71 mnkr (2024)
Antal anställda: 32
Antal egna lastbilsekipage: 20
Verksamhet: Utför transporter av pallgods såsom stallströprodukter och biobränslen, byggmaterial men även andra produkter i framför allt Mälardalen. Använder i stor utsträckning påhängstruckar för att flexibelt och smidigt kunna leverera gods på exakt rätt plats hos kund.

Tommy, Patrik och Marcus Westerlund har alla viktiga roller på företaget numera. Men det har inte alltid varit självklart för sönerna att följa i pappas fotspår.