DAF lanserar nytt styrsystem

Publicerad fre, 12/09/2022 - 09:50

DAF har tagit fram ett nytt, helt elhydrauliskt styrsystem (EHS) för 6x2-dragbilar och jämnlastbilar med en styrd pusheraxel. Systemet finns tillgängligt för hela serien med nya generationens DAF-lastbilar: XF, XG och XG⁺ samt XD.

Det nyas systemet ska ge bättre bränsleeffektivitet, möjlighet till högre nyttolast och förbättrad manövrerbarhet. DAF menar också att särskilt tunga transporter med byggmaterial och transporter inom jordbruk drar stor nytta av fördelarna med en styrd pusheraxel då den ger exakt manövrering i kombination med utmärkt hanterbarhet på trånga ytor och en ännu högre nyttolast. Dessa egenskaper gör därför pusheraxeln till ett bra alternativ även för avfallshantering och vätsketransporter. 

De två styrarmarna och den extra sänkningsarmen i det tidigare mekaniska systemet har ersatts av en elektroniskt styrd styrpumpenhet, vilket resulterat i 30 kg lägre vikt. Tack vare minskad friktion ger det nya EHS-systemet också en 0,3 procent högre bränsleeffektivitet. Dessutom tar komponenterna i det nya systemet mindre plats på chassit, vilket möjliggör upp till 40 procent större bränsletankar i dragbilsversionen.

Det nya systemet beräknar den optimala styrvinkeln för den styrda pusheraxeln baserat på hastighet och hjulbas, vilket ska ge mycket exakt styrning enligt DAF. Vändradien hos dragbilen och lastbilschassit har minskats med ytterligare 12 procent. Bolaget skriver också att den nya elhydrauliskt styrda pusheraxeln låses i rakt läge vid hastigheter över 45 km/h, vilket ska ge maximal fordonsstabilitet. DAF garanterar också att den helt nya fjädringen, styrningen och lyftfunktionerna ger högsta möjliga förarkomfort.

Det nya styrsystemet går att få till bland annat nya generationen XD.