Cementas tillfälliga tillstånd var lagligt

Publicerad tors, 12/08/2022 - 17:09

Det tillfälliga tillstånd som gjort att Cementa kunnat fortsätta att bryta kalk och tillverka cement i Slite på Gotland var lagligt. Det har nu Högsta förvaltningsdomstolen kommit fram till.

För att avvärja en akut cementkris och därmed stora följdverkningar för den svenska byggsektorn och samhället i stort beslutade den tidigare regeringen att ge Cementa ett tillfälligt tillstånd för fortsatt kalkbrytning. Bakgrunden var att Mark- och miljööverdomstolen avvisat en ansökan från bolaget, med hänvisning till en otillräcklig miljökonsekvensbeskrivning.

På initiativ av regeringen röstade då riksdagen igenom en tillfällig ändring i miljöbalken, vilket möjliggjorde fortsatt brytning. Ett beslut som bland annat togs trots avrådan från Lagrådet.

Tillståndet överklagades därefter av Greenpeace, Urbergsgruppen, Naturskyddsföreningen på Gotland och Naturskyddsföreningen på riksnivå. Nu är alltså prövningen i Högsta förvaltningsdomstolen klar och beskedet är att det var rätt av regeringen att snabbt fatta dessa beslut mot bakgrund av risken för akut cementbrist med påföljande skador på byggnader och egendom.

Cementa har lämnat in en ny ansökan för fortsatt kalkbrytning i Slite under fyra år. I slutet av oktober hölls huvudförhandlingar om ansökan i Mark- och miljödomstolen och på tisdag väntas besked i frågan.

Cementtillverkningen i Slite spelar en stor roll för den svenska bygg- och anläggningssektorn och därmed även för många åkerier.

Cementas anläggning i Slite, Gotland. Foto: Istockphoto.com