Besiktningen av bakgavellyftar skärps

Publicerad fre, 11/03/2023 - 09:31

Enligt uppgifter till Sveriges Åkeriföretag har fordonsbesiktningsbranschen i samråd med Arbetsmiljöverket gjort nya tolkningar av vissa regler för bakgavellyftar. Fordonsägare behöver nu ha bättre koll på instruktionsboken och säkerställa att lyften fungerar som den ska.

Rent konkret handlar det om att ASF 2003:6 och standarden SS-EN 1756-1:2021 ska tillämpas för bakgavellyftar från 15 november 2023. 

Kontrollerna syftar till att säkerställa att bakgavellyften är i avsett skick och injusterad som det var tänkt från början. Kontrollerna innebär nu också att kontrollörer går igenom instruktionsboken för att se hur lyften ska fungera på avsett sätt, och att det är viktigt att man har instruktionsboken med sig. Om ett fel upptäcks får lyften inte användas innan felet är åtgärdat.

– Åkeriägare bör kontrollera bakgavellyften före besiktning så att den är i föreskrivet skick. Annars finns risk att drabbas av stillestånd tills bristerna har åtgärdats. Det finns alltså inga 30 dagar att tillgå för att hinna släcka en brist, säger Ulric Långberg på Sveriges Åkeriföretag.

– Vi kan inte se att de nya tolkningarna innebär något mer än att de ursprungliga funktionerna testas och att det har blivit viktigare att ha ordning på instruktionsboken.

Här kan du läsa mer om några av förändringarna som kan påverka dig som fordonsägare vid besiktning.