Återkomst för skattebefriad biogas

Publicerad

Det tog nästan 9 månader av utredning, men vid lunchtid på onsdagen kunde EU-kommissionen meddela att man återigen godkänt Sveriges skattebefrielse för biogas och biogasol.
– Det är ett mycket välkommet besked för åkerinäringen, säger Fredrik Svensson, hållbarhetsansvarig på Sveriges Åkeriföretag.

Det var i december 2022 som den skattebefrielse Sverige haft för biogas som används för uppvärmning eller som drivmedel bedömdes vara ogiltig ett domstolsbeslut. En motgång för alla åkerier som investerat eller planerat att investera i biogasfordon. Bakgrunden till domen var en överklagan av det tyska bolaget Landwärme, varpå EU:s allmänna domstol (Tribunalen) slog fast att skattebefrielsen vilat på bristfällig grund och att den därför inte kunde anses giltig. Ytterligare mer än ett år senare (januari 2024) inledde Europeiska Kommissionen en ny granskning, vilken nu alltså är klar. Där slår man fast att skattebefrielsen, som ses som ett statsstöd, inte strider mot EU:s regelverk för statsstöd samt att den på ett nödvändigt och proportionerligt sätt bidrar till utvecklingen av förnybar energi inom EU och till uppfyllelsen av unionens klimatmål.

– Det här är ett välkommet besked för alla Sveriges producenter och användare av biogas. Efter påtryckningar från regeringen inledde kommissionen äntligen till slut sin granskning och jag är glad att den äntligen är i mål, säger finansminister Elisabeth Svantesson i ett pressmeddelande.

Exakt när skatten kommer att tas bort igen är ännu inte klart. Regeringen och Skatteverket ska först ta del av beslutet och analysera villkoren. Regeringen skriver dock i sitt pressmeddelande att ”Därefter kommer Skatteverket att informera om hur retroaktiva och framtida skattebefrielser kan betalas ut till de svenska företagen”.

Sveriges Åkeriföretag har stora förhoppningar om att skattebefrielsen kan återinföras i en nära framtid.

– Biogasens roll i omställningen till fossilfria transporter är avgörande, och vi förutsätter att regeringen nu skyndsamt återinför skattebefrielsen så snart kommissionens beslut blir publicerat, säger Fredrik Svensson, hållbarhetsansansvarig på Sveriges Åkeriföretag.

En förutsättning för skattebefrielse kommer att vara att biogasen eller biopropanen inte är tillverkad av livsmedelsråvaror.

Här kan du läsa Kommissionens pressmeddelande om beslutet.

En syn som framöver kan bli än vanligare när biogasen återigen ska befrias från skatt. Foto: Volvo Lastvagnar