Nu kan du söka stöd för eldrivna lätta lastbilar

Publicerad ons, 02/14/2024 - 10:50

En del i regeringens budget för klimatåtgärder är ett särskilt stöd för investeringar i lätta ellastbilar. Nu i veckan öppnade Energimyndigheten för ansökningar, men det gäller att inte vila vid hanen så länge. Redan nästa höst försvinner nämligen stödet.

Stödet, som administreras av Energimyndigheten inom ramen för ”Klimatpremien” är riktat mot företag, kommuner och regioner.

– Elektrifieringen av transportsektorn är en av nycklarna i omställningen till ett klimatpositivt samhälle. Klimatpremien är ett verktyg som ger allt fler företag möjlighet att snabba på sitt bidrag till omställningen – både i det egna företaget och i samhället, säger Robert Andrén, Energimyndighetens generaldirektör. 

Lätta lastbilar spelar en viktig roll för Sveriges företag, inte minst för små och medelstora företag. Drygt 80 procent av de lätta lastbilarna ägs av företag, framför allt inom bygg- och transportsektorn. Den nya premien är tillfällig och kommer bara att vara möjlig att söka fram till oktober 2025. Dessutom kommer storleken på stödet att minska över tid, så för att försäkra sig om maximalt stöd ska man inte vänta alltför länge

Om Klimatpremien
– Mer information om Klimatpremien och hur man söker stödet finns på energimyndigheten.se
– En lätt ellastbil är ett fordon som är eller ska bli registrerad som lastbil i Transportstyrelsens vägtrafikregister och har en totalvikt på maximalt 3,5 ton. Ellastbilen drivs av el eller av el som produceras av vätgas via bränsleceller. 
– I årets budget avsätts 1,67 miljarder kronor för treårsperioden 2024–2026 för elektrifiering av lätta lastbilar.