Bellmans investerar i eldriven schaktbil

Publicerad tors, 11/09/2023 - 09:51

Bellmans Åkeri, en del av Bellman Group, är på väg att introducera en eldriven schaktbil i ett projekt i Nacka. Det är det första Volvofordonet i sitt utförande och den har batterikapacitet att klara en hel arbetsdag på en enda laddning.

Bellmans Åkeri, Nacka kommun, Nacka Energi Försäljning, Volvo Lastvagnar och huvudentreprenören Skanska Sverige har tillsammans utvecklat och drivit projektet med att introducera det nya fordonet. Inom kort kommer schaktbilen börja rulla längs Värmdövägen i projektet Södra Centrala Nacka. 

– Vår chaufför Åsa ser fram emot att köra el-schaktbilen både för att den är tystare, vilket bidrar till en bättre arbetsmiljö, och för att den inte släpper ut några avgaser, vilket ger en positiv effekt på miljön. Och vi som bolag hoppas kunna ta med oss lärdomar till andra projekt i andra delar av landet”, säger Tony Persson, vd på Bellmans Åkeri, i ett pressmeddelande.

Den treaxlade schaktbilen, Volvo FMX Electric 6x2, är en av de första tunga elektriska serieproducerade schaktbilarna på svensk mark. Fordonet har betydligt lägre bullernivåer, vilket både kommer att påverka allmänheten, yrkesarbetare och förare positivt.

Den nya eldrivna schaktbilen tas snart i drift i projektet Södra Centrala Nacka.