Volvo Defense i omfattande avtal med Estland och Lettland

Publicerad fre, 10/06/2023 - 09:57

Volvo Defense har tecknat ett ramavtal med försvarsmakterna i Estland och Lettland för leveranser av lastbilar. Volvo valdes som en av två leverantörer som tillsammans kommer att leverera upp till 3 000 fordon över sju år. 

Avsikten är att Volvo Defense (en affärsverksamhet inom Volvo Lastvagnar) under 2024 ska påbörja leveranser av lastbilar avsedda för transporter till Estland och Lettland. Det totala behovet hos de två länderna omfattar alltså upp till 3 000 fordon till ett totalt värde på omkring 5,1 miljarder kronor i dagens penningvärde. Avtalet gäller en sjuårsperiod som vid behov kan förlängas med tre år.

Avtalet signerades vid en ceremoni i Tallinn på onsdagen den 4 oktober och tecknas mellan Estonian Centre for Defence Investments, Ministry of Defence of the Republic of Lativa och Volvo Defence.

Fordonen från Volvo kommer att utgöras av fem lastbilsvarianter som är baserade på Volvo Lastvagnars robusta FMX-modell. Avtalet inkluderar även ett omfattande service- och reservdelsprogram och lastbilarna ska produceras i Tuvefabriken i Göteborg.

Volvo Defense och den estniska myndigheten har en relation sedan tidigare där de första leveranserna ägde rum 2014. Estland och Lettland är väletablerade marknader för Volvo Lastvagnar med en stabil infrastruktur för försäljning och eftermarknadstjänster.

– Det här kontraktet är signifikant för Estland eftersom det ger oss en unik möjlighet att införskaffa skräddarsydda fordon för de specifika behoven hos vårt försvar. Vi är glada över kontraktet med Volvo eftersom deras fordon konsekvent har visat sin lämplighet för det estniska klimatet och miljön under flera års användning, säger Erko Sepri vid Estonian Centre for Defence Investments, enligt ett pressmeddelande.

Volvo Defense är baserat i Göteborg, Sverige och erbjuder ett antal skräddarsydda lastbilar för logistik, maskiner, marin- och industriapplikationer, samt motorer till globala kunder inom försvar och civilt skydd.

Volvo FMX är robust och fungerar bra inom försvarsverksamhet.