1 miljard extra till vägunderhåll under 2023

Publicerad tis, 01/10/2023 - 16:02

Regeringen aviserade i höstas att man ämnar ge ett tillskott till vägunderhåll på 1 miljard kronor för 2023. I mellandagarna gick Infrastrukturdepartementet ut med hur finansieringen ska ske.

– I Sverige finns en underhållsskuld när det kommer till vägnätet. Vi satsar därför en miljard kronor på utökat vägunderhåll. Det kommer bidra till att förbättra framkomligheten i hela landet och trygga en konkurrenskraftig infrastruktur, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson i ett pressmeddelande.

Pengarna kommer till största delen från en omprioritering i budgeten för 2023 där en mindre del av järnvägsunderhållet, 750 miljoner kronor, förs över till vägunderhållet. Därutöver avsätter regeringen ytterligare 250 miljoner kronor till vägunderhåll.

Omfördelning mellan väg och järnväg drabbar inte järnvägsunderhållet negativt enligt regeringen som hänvisar till att Trafikverket meddelat att de inte kan omsätta dessa medel i järnvägsunderhåll förrän flera år framåt i tiden. Omfördelningen sker alltså för att de medel som avsatts ska ge så stor samhällsnytta som möjligt de närmaste åren.

– Detta innebär att fler planerade projekt kan genomföras, säger Andreas Carlson.

Trafikverket ansvarar för att planera och prioritera verksamheten och därmed för hur medlen i satsningen ska användas, det vill säga vilka åtgärder som bör genomföras och var någonstans i landet de ska genomföras. Myndigheten kan använda medlen för exempelvis beläggningsunderhåll, linjemålning, broreparationer och trumbyten.