Dieseln under 23 kronor

Publicerad tors, 12/08/2022 - 16:02

Efter fyra dagar i rad av prissänkningar är nu dieselpriset nere på ”förkrigsnivåer”. Och priset kan komma att sjunka ytterligare något.

Under torsdagen sänktes dieselpriset på bemannade stationer till 22:92 kr litern. Sänkningen på 15 öre kom efter ytterligare tre dagar i rad av sänkningar. För en vecka sedan kostade en liter ungefär en krona och 50 öre mer, och jämfört med toppnivåerna för några veckor sedan handlar det om mer än fem kronors sänkning. Även bensinpriset har gått ner ordentligt och ligger nu på en bra bit under 19 kronor, vilket är den lägsta nivån sedan januari.

Den viktigaste faktorn bakom sänkningarna är att priset på olja fallit successivt de senaste veckorna. En annalkande lågkonjunktur skapar osäkerhet samtidigt som covidnedstängningar och allmänt lägre aktivitet i Kina minskar efterfrågan på marknaden. Den svenska kronan har också stärkts något gentemot dollarn den senaste tiden, vilket gör att vi får mer olja för pengarna i Sverige.

Råvaruanalytikern Christian Kopfer på Handelsbanken säger i en intervju i Aftonbladet att drivmedelspriserna kan falla ytterligare framöver, men menar att det nog inte kommer att röra sig om några dramatiska fall. Samtidigt varnar han för att oljepriset kan stiga rejält igen under 2023. Två faktorer som troligen påverkar priset framöver är det kommande importförbudet i EU för raffinerade ryska oljeprodukter, pristaket för dessa på världsmarknaden samt hur Opec agerar. Ett fortsatt lägre pris kan få oljekartellen att dra ner på produktionen i syfte att trycka upp priset.