Volvo får stororder på ellastbilar från Australien

Publicerad tors, 12/08/2022 - 11:25

Det australiensiska transportföretaget Team Global Express har lagt en beställning på 36 eldrivna Volvolastbilar. Det är Volvo Lastvagnars hittills största order på ellastbilar i Australien.

Försäljningen av eldrivna lastbilar börjar ta fart även i Australien. Landet har som mål att uppnå nettonollutsläpp till år 2050. Transporter står för 19 procent av Australiens koldioxidutsläpp och 38 procent av dessa kommer från vägtransporter.

Den australiensiska fraktjätten Team Global Express har nu alltså lagt en beställning på 36 exemplar av Volvo FL Electric. Lastbilarna är utvecklade för stadstransporter, har en totalvikt på 16 ton och en lastkapacitet på 5,5 ton i detta utförande. De är utrustade med fyra batteripaket på 66 kWh, använder ett 600-volts enmotorigt elektriskt drivsystem och en tvåväxlad automatisk växellåda. De beställda exemplaren kommer ingå i Team Global Express flotta av distributionslastbilar i Sydneyområdet och ska börja rulla under första kvartalet 2023.

– Det är tydligt att fler och fler transportföretag runt om i världen vill starta resan mot elektriska utsläppsfria transporter. Volvo är först ut med tunga, eldrivna lastbilar i Australien och vi är glada över vårt samarbete med Team Global Express och andra kunder, säger Per-Erik Lindström, ansvarig för affärsområdena Afrika, Mellanöstern, Asien och Oceanien på Volvo Lastvagnar.

36 nya Volvo FL Electric börjar snart rulla på Sydneys gator.