Toyota startar prototyputveckling av vätgas-pickup

Publicerad tors, 12/08/2022 - 11:11

Vätgas- och bränslecellsteknologi är nästa steg i elektrifieringen av vägtransporter. Nu har Toyota meddelat att bolaget under 2023 ska startar prototyputveckling av en vätgasdriven Toyota Hilux med bränslecellteknologi.

De första fordonen kommer att tillverkas på Toyotas fabrik i engelska Burnaston. Projektet får finansiellt utvecklingsstöd av Storbritanniens regering genom Advanced Propulsion Center och ett konsortium med flera brittiska ingenjörspartner har bildats för att ta fram den nya Hiluxen. De första prototyperna ska tillverkas under 2023, med målet att därefter förbereda för produktion av små serier. 

TMUK (Toyota Motor Manufacturing UK) ska leda projektet och en grupp från Toyota Motor Europes (TME) forsknings- och utvecklingsavdelning ska tillhandahålla tekniskt stöd för att i nästa steg göra det möjligt för det brittiska teamet att bygga upp sin egen expertis för att utveckla nästa generations bränslecellsdrivlinor.

– Storbritannien är en av nyckelmarknaderna för pickuper och en viktig marknad för Toyota. Finansiering ger oss en fantastisk möjlighet att utveckla en nollutsläppslösning i ett kritiskt marknadssegment, säger Matt Harrison, vd och koncernchef på Toyota Motor Europe.

Populära pickupen Hilux kommer snart finnas som vätgasdriven version.