Första eldrivna sopbilen invigdes i Norrköping

Publicerad tors, 11/03/2022 - 07:49

Avfallshanteringsföretaget Prezero har under en tid testat eldrivna sopbilar i sin verksam­het. Nu påbörjas omställningen av fordonsflottan och den första helt eldrivna baklastaren invigdes i Norrköping under onsdagen.

– När vi nu ställer om till eldrivna fordon innebär det att utsläppen minskar, men även att våra medarbetare får en mer hållbar arbetsmiljö då elfordonen bullrar mindre än fordon som körs med förbränningsmotor. Vid tester av ellastbilarna i vår ordinarie verksamhet har medarbetare upplevt att de blir mindre trötta efter en arbets­dag, säger Mårten Widlund, vd på Prezero.

Prezeros hållbarhetsarbete går framför allt ut på att energieffektivisera genom effektivare logistik, öka användningen av biodrivmedel och gå över till eldrift med grön el.

– Vår Volvo FE Electric har varit mycket uppskattad just för avfallshantering. Där den tas i bruk i Norrköping i stället för en traditionell diesellastbil innebär det noll utsläpp av avgaser och avfallshantering med mindre buller, inte bara för chauffören utan även för de boende, säger Robert Celec, teknisk produktchef för elektrifiering på Volvo Lastvagnar Sverige. 

Prezero har tidigare valt att byta diesel mot HVO för de tunga fordonen, trots den avsevärda kostnadsökningen. Bolaget sparar nu närmare 9 000 ton koldioxid per år i Sverige, eller 85 procent lägre utsläpp, när 95 procent av de bränslen man köper är HVO.

 

 

Om Prezero
Prezero i Sverige är en del av det internationella miljöföretaget Prezero som har huvudsäte i Tyskland och verksamhet i elva länder. I Sverige har bolaget drygt 1 100 medarbetare och är verksamt över hela landet. Prezero sköter avfallshantering och återvinning i ett 40-tal svenska kommuner och hjälper omkring 30 000 företag i Sverige med avfalls- och återvinningstjänster.

Denna baklastare är den första eldrivna sopbilen i Norrköping, men knappast den sista.