Ambassadörer ska locka unga till åkerinäringen

Publicerad tors, 11/10/2022 - 14:17

TYA har dragit igång en ny ambassadörskampanj där gymnasielever visar upp sin verklighet på sociala medier. Fem elever från Transportprogrammet och fem från Flygprogrammet har valts ut.

Det saknas både lastbilsförare, flygmekaniker och flygtekniker i Sverige och för tredje året i rad satsar TYA (Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd) därför på en ambassadörskampanj. Tio ungdomar från hela Sverige har valts ut, fem från Transportprogrammet och fem från Flygteknikprogrammet. Med start under november kommer de att visa upp sin skolvardag på Instagramkontona @blilastbilschauffor och @pluggaflygteknik, men även på videoplattformen Tiktok. Kampanjen fortsätter under vårterminen nästa år.
– När ungdomar visar upp sin egen verklighet blir det personligt, trovärdigt och ger en rättvisande bild av vad yrkena verkligen handlar om. Med kampanjen vill vi ge en sann bild av yrkena, kanske slå hål på en del myter och fördomar och visa på vilka möjligheter och inriktningar som finns i transportbranschen, säger Sigalit Slutbäck som är vd på TYA.

TYA:s förra ambassadörskampanj fick totalt omkring 18 miljoner exponeringar i sina kanaler. 

Den som väljer att bli lastbilsförare, flygmekaniker, flygtekniker, el- och avioniktekniker eller flygplåtslagare kommer ut på en arbetsmarknad som har stort behov av ny arbetskraft.

 

Här är åkeriambassadörerna:
Fiddeli Lindström, 18 år, från Arvidsjaur
Skola: Sandbackaskolan, Arvidsjaur
Linus Lod, 18 år, från Gullringen
Skola: SYAB Transportgymnasium, Hultsfred
Amanda Thorin, 18 år, från Kramfors
Skola: Sollefteå Gymnasium
Linus Widén, 18 år, från Alunda
Skola: Uppsala yrkesgymnasium Jälla
Tindra Skoglöv, 18 år, från Kristinehamn
Skola: Brogymnasiet, Kristinehamn

Linus Widén från Alunda är en av fem gymnasieambassadörer för transportutbildningen.