Ny eldriven tung lastbil på värmländska vägar

Publicerad fre, 11/04/2022 - 08:39

Nu rullar ytterligare en batteridriven lastbil på vägarna i Värmland. Den ska köras av Ragn-Sells på uppdrag av Stora Enso Skoghalls bruk.

LBC Frakt har levererat lastbilen, som är en elektrifierad Scania P25 6x2 lastväxlare med en totalvikt på 29 ton. Motorstyrkan är 230 kW och batterikapaciteten är 297 kWh.

– Att gå över till eldrivna transporter inne på, och i anslutning till, Skoghalls bruk är ett stort och positivt steg mot att minska vårt fossila koldioxidavtryck. Våra produkter är förny- och återvinningsbara och därför passar den batteridrivna lastbilen väl in på Skoghalls bruk, säger Marie Morin, platschef på Stora Enso Skoghalls bruk.

Miljöföretaget Ragn-Sells har som mål att reducera koldioxidutsläppen både i den egna verksamheten och genom att hjälpa kunder. Övergången till eldrivna fordon är en del i det arbetet.

– Vi är väldigt glada att Stora Enso både efterfrågat och möjliggjort för oss att börja köra delar av vårt uppdrag på 100 procent el. Förhoppningen nu är att tillsammans med våra kunder kunna ställa om allt fler transporter till el, säger Theres Olofsson, avdelningschef på Ragn-Sells. 

Lastbilen körs som en del i initiativet REEL (Regional Electrified Logistics), i vilket ledande svenska aktörer samarbetar för att skynda på omställningen till eldrivna emissionsfria tunga transporter. Det leds av samverkansplattformen Closer och delfinansieras av programmet Fordonsstrategisk forskning och innovation genom Vinnova och Energimyndigheten.

Den nya lastväxlaraen från LBC Frakt ska köras av Ragn-Sells på uppdrag av Stora Enso.