Bring och Posten Norge testar drönarleveranser

Publicerad ons, 10/26/2022 - 11:29

Posten Norge och Brings första testprojekt med drönare går från norska Snåsa till Namsos. I lasten finns vattenprover.

Syftet med testet är att Posten och Bring ska lära sig mer om den här typen av leveranssätt för att snabbare kunna ta till sig ny teknik den dag marknaden och lagstiftningen är klar.

– Tillsammans med bra samarbetspartner ser vi att det kan bli aktuellt, speciellt när det är krävande geografiska förutsättningar och snäva tidslinjer. Vi ser också att det kan ha en stor uppsida för miljön. I det här testet minskade vi restiden med 34 procent och koldioxidutsläppet med 95 procent, säger Kenneth Tjønndal Pettersen, presschef på Posten Norge.

Leveranserna av vattenprover från Snåsavann AS lokaler i Snåsa till Nemko Norlab i Namsos är initialt ett testprojekt. Sträckan är 51 kilometer och vattenproverna har tidigare körts med bil och lastbil. Vattenproverna som levereras är beroende av att de kommer till laboratoriet inom kort tid. 

– Med det här pilottestet vill vi utforska möjligheterna med ny teknik och utforska hur vi i framtiden kan använda drönare och liknande teknik för att leverera post och paket. Idag finns både tekniska och juridiska förutsättningar som gör att drönarleveranser inte kan genomföras i stor skala. I det här drönartestet hade vi turen att en av våra kunder ville vara med, så vi passade på. Det ger oss mycket värdefull erfarenhet, säger Kenneth Tjønndal Pettersen.
 

Drönaren är elektrisk och har ett vingspann på 2,5 meter och en marschhastighet på 85 km/h. Lastkapaciteten på tre kilo är mer än tillräckligt för att transportera vattenproverna.

Drönarna som används i testerna kan bära ett paket på upp till tre kilo.