Ny satsning på klimatkrav i kommunernas upphandling
Kommunerna ska bli bättre på att ställa klimatkrav i sina upphandlingar. Genom ett program som leds av Fossilfritt Sverige kommer sex kommuner med höga ambitioner på området att samarbeta för att vässa den offentliga konsumtionen och utveckla arbetsmetoder som sedan kan spridas till fler.
– I branschernas färdplaner för fossilfri konkurrenskraft pekas klimatkrav i den offentliga upphandlingen ut som en nyckelfråga för att omställningen ska lyckas. Klimatsmarta lösningar finns tillgängliga men måste premieras av marknaden och där kan kommunerna visa vägen. Våra gemensamma medel måste styra mot våra gemensamma mål, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.
Varje år upphandlar kommuner, regioner, myndigheter och offentligt ägda bolag varor och tjänster för cirka 700 miljarder kronor, vilket motsvarar en sjättedel av BNP. Kommunernas utsläpp från inköp uppgår till 12 miljoner ton koldioxidekvivalenter om året. Till största delen handlar det om inköp av energi, byggande och transporter. För att Sverige ska klara av att nå sina långsiktiga klimatmål måste den offentliga upphandlingen visa vägen och bli fossilfri eller klimatneutral redan inom några år.
Därför samlar nu Fossilfritt Sverige sex kommuner som alla visat en förmåga att leda klimatutvecklingen på upphandlingsområdet: Helsingborgs stad, Umeå kommun, Uppsala kommun, Växjö kommun, Örebro kommun och Östersunds kommun. I klimatledarprogrammet ska de tillsammans titta på vilka modeller och arbetssätt som är effektivast att jobba med för att också stärka näringslivet. Det handlar om hur dialoger med näringslivet kan föras, hur klimatkrav kan samordnas för att minska riskerna för leverantörerna och hur kommuner i samma region kan samverka.
– Att ställa krav på utsläppsminskningar när ekonomin ska startas igång i spåren av coronapandemin är ett sätt att sporra teknikutveckling och på det sättet stärka den svenska industrins konkurrenskraft, säger Svante Axelsson.

Mats Hellström
Chefredaktör
010-510 54 45
mats.hellstrom@akeri.se