Mobilitetspaketet ytterligare ett steg på väg mot slutligt antagande

Publicerad

På tisdagen, den 7 april, antog Rådet – Europeiska Unionens råd – sin del av den omfattande reformen av EU:s vägtransportsektor, det så kallade mobilitetspaketet.

Mobilitetspaketet

I praktiken innebär detta att en majoritet av EU:s medlemsländer – inklusive Sverige – nu har godkänt det så kallade trilogavtal, som Rådet och Europaparlamentet enades om den 11 december 2019, vilket Svensk Åkeritidning/Sveriges Åkeriföretag tidigare har rapporterat. 

Det som nu återstår innan allt är slutligt klart och beslutat, är att Europaparlamentet också måste godkänna överenskommelsen inom ramen för trilogavtalet.

Mot bakgrund av rådande Covid -19-situation har det ännu inte presenterats någon tidsplan för den kommande processen i Europaparlamentet. Det förväntas att parlamentets transportutskott först ska behandla texten och därefter ska hela parlamentet rösta om avtalet i plenum.

Även Sveriges Åkeriföretag och Nordic Logistics Association, NLA, ställer sig positiva till stora delar av innehållet i detta mobilitetspaket. Sveriges Åkeriföretag har dessutom bidragit med fakta och underlag till infrastrukturminister Tomas Eneroth och statsrådets stab för deras arbete och process i de politiska förhandlingarna kring mobilitetspaketet.

De nya reglerna, om de slutligt beslutas enligt trilogavtalet, förbättrar förarnas arbetsvillkor, inför särskilda regler om utstationering av förare vid internationella transporter och uppdaterar bestämmelserna om tillträde till marknaden för godstransporter. Reformen kommer också att göra kontrollen av efterlevnaden mer effektiv. En preliminär överenskommelse nåddes den 11 december 2019 mellan rådets ordförandeskap och Europaparlamentet, vilket Svensk Åkeritidning/Sveriges Åkeriföretag tidigare har rapporterat.

Den överenskomna texten godkändes av Coreper – det vill säga Ständiga representanternas kommitté – den 20 december 2019, och rådet bekräftade den politiska överenskommelsen den 20 februari 2020.

De nya reglerna säkerställer en balans mellan bättre arbetsvillkor och sociala förhållanden för förare och vägtransportföretagens frihet att tillhandahålla gränsöverskridande tjänster. De bidrar även till ökad trafiksäkerhet. De skapar dessutom klarhet inom sektorn när det gäller bestämmelser som tidigare var tvetydiga, och sätter stopp för en inkonsekvent tillämpning av reglerna i medlemsländerna.

Paketet består av en förordning som reglerar tillträdet till marknaden för godstransporter på väg och till bedrivande av godstransportverksamhet eller persontransporter på väg, en förordning om längsta tillåtna körtid och kortaste vilotid samt positionsbestämning med hjälp av färdskrivare, och ett direktiv om översyn av tillsynskraven och fastställande av bestämmelser om utstationering av förare.

Tisdagens omröstning, som antogs genom skriftligt förfarande, innebär att Rådet har antagit sin ståndpunkt vid första behandlingen. Rättsakterna måste nu antas av Europaparlamentet vid andra behandlingen innan de offentliggörs i EU:s officiella tidning. De två förordningarna kommer att träda i kraft 20 dagar efter offentliggörandet, och direktivet dagen efter offentliggörandet.

Reglerna i förordningen om marknadstillträde och utstationeringsdirektivet börjar gälla 18 månader efter att rättsakterna har trätt i kraft. Reglerna i förordningen om körtider börjar gälla 20 dagar efter offentliggörandet, med undantag för de särskilda tidsfristerna för färdskrivare.

Mot bakgrund av rådande Covid -19-situation har det ännu inte presenterats någon tidsplan för den kommande processen i Europaparlamentet. Det förväntas att parlamentets transportutskott först ska behandla texten och därefter ska hela parlamentet rösta om avtalet i plenum.

Sveriges Åkeriföretag och Nordic Logistics Association, NLA, bedömer att det kommer att ske en rad politiska laddade debatter i parlamentet – och inte minst att motståndarna till avtalet – bland andra flera östeuropeiska medlemsländer – kommer att använda kravet om lastbilens återvändande till hemlandet, till att sprida tvivelaktigheter kring avtalet.