Minister besökte ABT Bolagen med Sveriges Åkeriföretag
På onsdagen, den 7 februari, genomförde infrastrukturminister Tomas Eneroth tillsammans med Sveriges Åkeriföretag ett studiebesök på ABT Bolagens arbetsplats vid Trafikplats Akalla i norra Stockholm.
Förutom diskussioner om klimatsmarta upplägg, nya drivmedel, klok planering för att effektivisera lastbilstransporter, uppställningsplatser för släpvagnar i huvudstadsregionen och om tyngre lastbilsekipage, åkte Tomas Eneroth med en av ABT Bolagens lastbilar och chaufförer. Det handlade om transport av bergmassor från arbetsplatsen i Akalla till ABT Bolagens återvinningsanläggning i Kungsängen.
Från Sveriges Åkeriföretag medverkade branschchefen Ulric Långberg och regionchefen för Stockholms län, Torbjörn Heierson. Från ABT Bolagen medverkade vd Mikael Graffman och affärsområdeschefen Fredrik Loggin. Från Züblin deltog platschef Johan Strandquist.
Byggprojektet FSE 61 – Trafikplats Akalla har Trafikverket som beställare och byggbolaget Züblin som entreprenör. Det handlar om en totalentreprenad med en kontraktssumma om 709 miljoner kronor. Arbetena påbörjades i mars 2016 och pågår fram till maj 2021.
Och det är ABT Bolagen som ansvarar för lastbilstransporter, maskinentreprenadarbeten och materialhantering för Züblins byggprojekt.
I entreprenaden ingår arbeten med bland annat att bygga stora stödkonstruktioner för schakter, betongtunnel, betongtråg och cirkulationsplats.
- För oss är det en drivkraft att hitta lösningar som gynnar helheten, säger Mikael Graffman till Svensk Åkeritidning. Vi tar tillvara på resurserna, oavsett om det handlar om människor, lastbilar, maskiner eller material. Så långt som möjligt återvinner vi schaktmassor till nya material. Även sådant som normalt läggs på deponi använder vi till något nytt, förutsatt att massorna uppfyller kraven för aktuell markanvändning. Med samma filosofi formar vi våra bergtäkter till byggklara industritomter.
Vid ministerns studiebesök diskuterades bland annat den lag som infördes den 1 februari i år och som innebär att det inte längre är tillåtet för en förare att använda en mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning genom att hålla den i handen under färd med motordrivet fordon.
Ulric Långberg förklarade för Tomas Eneroth att den nya lagen kan innebära problem för vissa typer av lastbilstransporter, till exempel vid dispenstransporter där vägtransportledare och lastbilsförare behöver kunna kommunicera med varandra under färd.
- Vi förstår att den nya lagen kan innebära problem vid vissa transporter i trafiken, säger han. Utöver vägtransportledare är det även nödvändigt att exempelvis polis, räddningstjänst och inom sjukvården behöver kunna använda komradio under färd.
Dagen efter besöket hos ABT Bolagen det vill säga på torsdagen, den 8 februari, beslutade regeringen att den nya regeln inte gäller när fordon används för vägtransportledare, vid räddningstjänst och sjuktransport, vid tjänsteutövning av polis, samt viss personal vid säkerhetspolisen. Undantaget gäller även i brådskande tjänsteutövning av en tulltjänsteman, kustbevakningstjänsteman, läkare, sjuksköterska, barnmorska och personal inom Kriminalvården eller andra jämförliga fall.
Undantagen träder i kraft den 12 mars 2018 och gäller endast om omständigheterna kräver det och särskild försiktighet iakttas.
Infrastrukturministern satte stort värde på besöket hos ABT Bolagens arbetsplats i Akalla. Han visade stort engagemang vid mötet med företrädarna för Sveriges Åkeriföretag och ABT Bolagen.
- Det känns bra att komma hit på studiebesök och se på plats hur lastbilstransporter vid stora infrastrukturprojekt fungerar, säger Tomas Eneroth till Svensk Åkeritidning. Det är mycket givande att diskutera angelägna branschfrågor för åkerinäringen med företrädare för branschorganisationer och för åkerier. Jag tycker det är särskilt lyckat när branschen själv kommer med förslag och hittar lösningar och modeller som innebär effektivare, hållbarare och säkrare lastbilstransporter.
Även Mikael Graffman var nöjd med ministerns besök hos ABT Bolagen.
- Det är kul och värdefullt att infrastrukturminister Tomas Eneroth intresserar sig för vår sektor och för de frågor som berör åkeribranschen, säger han till Svensk Åkeritidning.
ABT Bolagen är en av Stockholmsregionens och även en av Sveriges större aktörer inom bygg- och anläggningstransporter. Under högsäsong sysselsätter bolaget mellan 250 och 300 lastbilar samt cirka 200 entreprenadmaskiner och under lågsäsong är cirka 150 lastbilar och 150 entreprenadmaskiner verksamma i bolagets regi.
Tillsammans med företagets samarbetspartners maskinförare och lastbilsförare sysselsätter ABT Bolagen närmare 400 personer.
ABT Transport har kontor och verksamhetsplatser i Rosersberg, Uppsala och Göteborg.
Utöver bygg- och anläggningstransporter bedriver ABT Transport även gods- och distributionstransporter för bland andra Postnord. ABT Transport är även med i ellastbilsprojektet eRoad Arlanda, där även aktörer som Postnord, NCC, KTH och Elways samverkar. Det är ABT Bolagen som tillhandahåller den ellastbil av fabrikatet DAF, som ingår i försöket och som går i reguljär godstrafik mellan Postnords terminal i Rosersberg och postanläggningen på Arlanda. I praktiken innebär denna form av elektrifiering att en två kilometer lång el-skena placeras i vägen. Lastbilens batteri laddas under denna sträcka via en kontaktarm vilket förlänger räckvidden. I projektet eRoad Arlanda utvecklas och testas nu tekniken.
Läs mer om infrastrukturminister Thomas Eneroths studiebesök hos ABT Transport i Akalla i kommande pappersutgåva av Svensk Åkeritidning.