Unga entreprenörer i Europa vill se starkare tillsyn av Mobilitetspaketet
Den nya generationen företagare inom vägtransportsektorn i Europa lyfter behovet av en starkare och mer effektiv tillsyn av Mobilitetspaketets regler. Under två dagar, den 18–19 november, samlades ett 40 tal unga entreprenörer från Danmark, Norge, Sverige, Finland, Tyskland och Frankrike i Bryssel för att möta beslutsfattare från Europaparlamentet och EU-kommissionen. Sverige hade 10 deltagare på plats.
En gemensam fråga som engagerade var behovet av en starkare och mer effektiv tillsyn av mobilitetspaketet och vikten av rättvisa spelregler och hållbara villkor inom vägtransportsektorn. Gruppen betonade att det är avgörande att säkerställa att förare får möjlighet att återvända hem minst var tredje eller fjärde vecka och att förbudet mot att ta den långa veckovilan i hytten efterlevs. Dessa regler är redan på plats, men det krävs att EU:s medlemsstater avsätter tillräckliga resurser för att säkerställa att reglerna efterlevs.
Grön omställning och behovet av investeringar
Under mötet med European Automobile Manufacturers Association (ACEA) diskuterades också den gröna omställningen och vägen mot nollutsläpp inom vägtransportsektorn. Deltagarna framhöll att för små och medelstora transportföretag måste affärsmodellen vara ekonomiskt hållbar för att investera i nollutsläppsfordon. Fokus de kommande fem åren bör ligga på att säkerställa tillräcklig kapacitet i elnätet och en stabil energiförsörjning för att underlätta övergången.
Specifikt lyfte de vikten av att tillhandahålla el till publika laddstationer, laddningsfaciliteter vid kundterminaler och laddningsmöjligheter hos transportföretag. En konkret åtgärd skulle kunna vara att återinvestera intäkter från CO2-skatter från vägtransportsektorn för att främja investeringar i den gröna omställningen.
Åtgärder för att lösa chaufförsbristen
Deltagarna adresserade även den akuta bristen på förare i Europa och vikten av att göra yrket mer attraktivt. För att förbättra vardagen för förare krävs fler säkra och väl underhållna parkeringsplatser med ordentliga hygienfaciliteter. Detta skulle inte bara höja yrkets attraktivitet utan även förbättra arbetsmiljön för nuvarande och framtida förare.
Ett gemensamt mål för rättvisa och hållbarhet
De unga entreprenörerna, som representerar ett nätverk inom vägtransport organiserat av BGL, FNTR och NLA, uttryckte sitt engagemang för att fortsätta dialogen med EU:s beslutsfattare. Deras mål är att säkerställa en rättvis och hållbar vägtransportsektor som kan möta framtidens krav och stärka branschens konkurrenskraft.