Vägnät för fordonståg upp till 34,5

Publicerad 2024-10-23 / 12:29 av Felix.Tiilikainen i Nyheter

Lämna önskemål om anslutningsvägar för fordonståg upp till 34,5 meter

Den 1 december 2023 öppnades 590 mil av statliga vägar för fordonståg upp till 34,5 meter. Detta är en viktig milstolpe för att kunna göra mer effektiva transporter och minska klimatpåverkan. Genom att utnyttja dessa längre fordon kan mer gods transporteras per enhet, vilket minskar behovet av fler fordon. Fördelar inkluderar en minskning av tunga transporters utsläpp med mellan 4–6 procent samt lägre transportkostnader, vilket i sin tur förstärker näringslivets konkurrenskraft.

För att ytterligare förbättra tillgängligheten uppmanas företag och andra intressenter att lämna in sina önskemål om nya eller kompletterande anslutningsvägar via Trafikverkets e-tjänst» innan den 31 oktober 2024. Önskemål som inkommit inom detta datum kan, om de bedöms som lämpliga, komma med i nästa revidering. av trafikföreskrifterna och öppnas för trafik från och med 1 juli 2025. Även efter denna period kan förslag lämnas, men de kommer då att behandlas inför kommande revidering

Effektivare transporter och minskade utsläpp

Genom att öppna vägnätet för fordonståg på upp till 34,5 meter skapas stora möjligheter för att minska antalet transporter. Om samma mängd gods kan transporteras med färre fordon minskar bränsleförbrukningen, och därmed även utsläppen av växthusgaser. Transporterna blir effektivare, vilket även ger ekonomiska fördelar för åkeriföretag och övriga aktörer inom logistikbranschen. Utökningen av vägnätet bidrar också till ökad konkurrenskraft för näringslivet, då transportkostnaderna sjunker och leveranskapaciteten förbättras.

Samverkan och dialog med kommuner och näringsliv

Ett nära samarbete med kommuner och näringslivet har varit avgörande för att göra öppningen av vägnätet. Målet är att fordonståg upp till 34,5 meter ska kunna nå så många relevanta målpunkter som är möjliga utan omlastning, och detta har krävt noggranna dialoger med 160 berörda kommuner. Tillsammans har statliga och kommunala vägar identifierats som anslutningsvägar, och det är genom fortsatt samarbete som utvecklingen av vägnätet kan

Så fungerar e-tjänsten för nya anslutningsvägar

Trafikverkets e-tjänst» gör det enkelt för företag att lämna in önskemål om anslutningsvägar för fordonståg upp till 34,5 meter. Systemet hanterar både statliga och kommunala vägar. Trafikverket bedömer de statliga vägarna, medan kommunerna ansvarar för att bedöma lämpligheten av de kommunala vägarna. Anslutningsvägar får inte vara längre än 10 kilometer från huvudvägnätet.

Om en anslutningsväg bedöms vara lämplig av både Trafikverket och alla kommuner inkluderas i nästa möjliga revidering av trafikföreskrifterna, vilket kan öppna upp för trafik vid nästa revisionsdatum. Vägar som godkänts under ansökningsperioden 15 april – 19 maj 2024 förväntas vara tillgängliga för trafik från och med 1 januari 2025, medan önskemål som inkommit senast 31 oktober 2024 bedöms inför revideringen den 1 juli 2025.

Sveriges Åkeriföretags roll och fortsatta arbete

Sveriges Åkeriföretag anser att implementeringen av vägnätet för fordonståg upp till 34,5 meter går för långsamt. Det innebär att åkeriföretagen tvekar att göra nödvändiga investeringar i dessa längre och effektivare fordon, vilket försenar möjligheten att uppnå syftet med högre transporteffektivitet och minskade utsläpp. Organisationen arbetar aktivt med att föra dialog med Trafikverket och andra aktörer för att påskynda processer och för att fler vägar.

För mer information om vägnätet för fordonståg upp till 34,5 meter, besök Trafikverkets hemsida här.