Gutegymnasiet får en egen transportutbildning

Publicerad 2024-10-17 / 12:41 av Felix.Tiilikainen i Nyheter

En viktig satsning för Gotland

Gotland har nu äntligen fått en egen transportutbildning. Det är en viktig satsning för öns ungdomar, åkeriföretag och hela Gotlands näringsliv. Efter flera års arbete från olika parter har Gutegymnasiet fått godkänt av Skolinspektionen att starta transportinriktningen på Fordons- och Transportprogrammet.

– Den nya utbildningen är avgörande för att vi ska kunna möta behovet av lastbilschaufförer på Gotland. 2023 hade 50 % av åkeriföretagen här på ön problem med att rekrytera förare. Detta beslut är otroligt viktigt för åkerinäringen på Gotland, säger Magnus Lindby, vd på Roma Grus.

Tidigare utmaningar

Tidigare har ungdomar varit tvungna att resa till fastlandet för att utbilda sig inom transport, vilket har medfört höga kostnader för både eleverna och regionen. Många har sedan valt att stanna kvar på fastlandet efter utbildningen, vilket har försvårat för Gotland att fylla den stora efterfrågan på chaufförer. Med den nya utbildningen hoppas man nu kunna behålla fler av öns ungdomar.

– Vi är oerhört glada att Gotland nu har en egen transportutbildning. Detta är inte bara en kortsiktig lösning, utan också en långsiktig investering för hela Gotland. Transportsektorn är avgörande för Gotlands näringsliv och tillväxt, och nu kan vi utbilda våra egna förare direkt här på ön, säger Peter Lindström, branschföreträdare på Sveriges Åkeriföretag.

Bidrag till regional utveckling

Satsningen på transportutbildningen är ett viktigt steg för att nå målen i Gotlands regionala utvecklingsstrategi "Vårt Gotland 2040". Den förväntas ge ungdomarna en snabb väg in på arbetsmarknaden och bidra till öns långsiktiga tillväxt och utveckling.

Tack till alla som har bidragit

Ett stort tack riktas till alla som har varit med och gjort Gotlands nya transportutbildning möjlig. Ett särskilt tack till:

  • Sveriges Åkeriföretag Gotland
  • Gutegymnasiet
  • Tillväxt Gotland
  • TYA
  • Alla Gotlands åkeriföretag

Genom ert engagemang och hårda arbete har vi tagit ett stort steg framåt för att säkra Gotlands framtida kompetensförsörjning inom transportsektorn och bidra till öns utveckling.