Otydligt hur en höjd reduktionsplikt påverkar åkerinäringen

Publicerad 2024-08-28 / 07:16 av Charlotta.Nilsson i Nyheter

PRESSMEDDELANDE: Reduktionsplikten föreslås nu höjas till 10 % för både bensin och diesel, men vad denna höjning kommer att innebära för åkerinäringen är i dagsläget otydligt. 

De fossila utsläppen från transportsektorn behöver minska de kommande åren för att nå både Sveriges och EU:s klimatmål. En höjd reduktionsplikt är positivt för åkerinäringens hållbarhetsarbete och omställningen till en fossilfri fordonsflotta. 

Reduktionsplikten föreslås nu höjas till 10 % för både bensin och diesel, men vad denna höjning kommer att innebära för åkerinäringen är i dagsläget otydligt. För att priset på drivmedel inte ska öka har regeringen aviserat att höjningen av reduktionsplikten ska kompenseras med en sänkning av drivmedelsskatten. Förslaget ger en skattesänkning på bensin på 75 öre/liter. Skatten på diesel kommer ligga kvar på EU:s miniminivå, vilket i praktiken ger en höjning på runt 10 öre/liter. Detta förutsatt att priset på råolja förblir oförändrat. Regeringen öppnar även upp för att drivmedelsleverantörerna får inkludera el från publika laddstationer i reduktionsplikten. Det återstår att se vad det får för effekt.

- Långsiktiga politiska spelregler är av största vikt för åkerinäringen, inte minst kopplat till framtida investeringar i fordon och bränsle. Från åkerinäringen vill vi se en långsiktig överenskommelse kring reduktionspliktens utveckling och framtida nivåer, säger Ulric Långberg, Samhällspolitisk chef Sveriges Åkeriföretag.

Från åkerinäringen vill vi se en översyn av samtliga skatter, avgifter och tullar som påverkar transportkostnaden sett ur ett omställningsperspektiv. Kortsiktiga höjningar och sänkningar av olika skatter skapar en osäkerhet där risken är stor att näringen dubbelbeskattas, vilket riskerar att sänka konkurrenskraften.