Zetterbergs i samarbete för fossilfria påbyggnader

Publicerad tors, 08/10/2023 - 16:50

SSAB och påbyggaren Zetterbergs Industri har inlett ett samarbete om leveranser av fossilfritt stål. Det innebär att Zetterbergs snart kommer att erbjuda fossilfria lastbilspåbyggnader till sina kunder.

SSAB har under många år varit en stor leverantör av stål till Zetterbergs. Det nya samarbetet innebär ett nytt steg där företagen blir partner i leveranser av fossilfritt stål.

– För oss känns det som ett naturligt och viktigt steg i vår utveckling att bli en av de första tillverkarna i Sverige att kunna erbjuda fossilfria lastbilspåbyggnader till våra kunder. Vi vill gärna vara med i den här spännande utvecklingen och bidra till det skifte och den omställning som nu sker, säger Lars Erfäldt, vd på Zetterbergs.

Zetterbergs var en av de första tillverkarna av dumper- och tippflak att början använda specialstålet Hardox 500 Tuf. Nu kommer nästa etapp med de fossilfria alternativen.

– Att vi nu kan ta nästa steg i att utveckla våra mångåriga och redan goda relationer för att kunna erbjuda de initiala leveranserna av fossilfritt stål till Zetterbergs är mycket positivt för vårt fortsatta samarbete och inte minst för klimatet, säger Per Elfgren, marknadsutvecklingschef på SSAB Special Steels.

Zetterbergs utvecklar, producerar och marknadsför påbyggnader för lastbilar och släpfordon med tyngdpunkt på anläggningsfordon för den nordiska marknaden. De nya fossilfria alternativen kommer att erbjudas inom kort, enligt bolaget.

– Vi marknadsför oss sedan ett antal år med ”Made in Sweden” och nu handlar det om att våga ta steget och sikta på en fossilfri framtid. Man skulle faktiskt kunna kalla det ett paradigmskifte efter 100 år i branschen, säger Lars Erfäldt.

SSAB utvecklar tillsammans med partner en unik lösning för fossilfri järn- och stålproduktion där fossilfri el och vätgas ersätter den koks- och kolbaserade ståltillverkningen. Målet är att leverera fossilfritt stål till marknaden i kommersiell skala under 2026.