Volvo och Heidelberg Materials i partnerskap för minskade utsläpp

Publicerad tors, 06/22/2023 - 10:41

Cement- och betongjätten Heidelberg Materials har ingått ett avtal med Volvokoncernen som handlar om hur aktiviteter inom lastning och transport kan lösas med hjälp av elektrifierade fordon.

Som en del av avtalet ska Volvokoncernens utsläppsfria lösningar, en mix av eldrivna lastbilar och anläggningsmaskiner, att tas i drift på ett antal av Heidelberg Materials nordeuropeiska arbetsplatser och stenbrott. Både tillgängliga fordon och prototyper kommer att användas och testas i det dagliga arbetet inom verksamheterna. Detta ger Volvo och Heidelberg Materials möjlighet att utvärdera fordonen på punkterna drifteffektivitet, underhåll och laddning på arbetsplatserna.

– Partnerskapet med Volvo är ett flaggskeppsprojekt i vår bransch med potential att väsentligt driva på utfasningen av koldioxid genom hela värdekedjan i norra Europa. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans för att identifiera och införa de allra senaste lösningarna för en snabb klimatomställning i byggsektorn, säger Heidelberg Materials koncernchef Dominik von Achten.

Under sex månader ska bolagen genomföra en studie för att komma fram till vilken utsläppsfri fordonsteknik och laddningsinfrastruktur som bäst passar behoven i Heidelberg Materials verksamhet. Studien ska kartlägga, skräddarsy och implementera ett komplett CO2-reduktionsprogram genom hela verksamheten avseende transport- och lastningsaktiviteter. Projektet kommer främst att fokusera på de större anläggningarna i Norden, och redan under sommaren kommer det första fordonet att vara i drift vid cementfabriken i Slite, Sverige.

Anläggningstransporterna ska bli CO2-fria för Heidelberg Materials.