Volvo CE levererar första anläggningsmaskinen med fossilfritt stål

Publicerad tors, 06/02/2022 - 16:21

För nio månader sedan presenterade Volvo CE världens första konceptfordon med "fossilfritt" stål. Nu har en ramstyrd dumper av modell A30G tagits fram i den befintliga produktionsprocessen på bolagets anläggning i Braås.

Igår överlämnades maskinen till kunden NCC av Volvo CE:s vd Melker Jernberg, vid en ceremoni som anordnats av Lead It (Leadership Group for Industry Transition) i samband med FN:s klimatkonferens Stockholm +50. Stålet, som alltså tagits fram i en fossilfri process, kommer från SSAB och den kommersiella utrullningen av produkter med det klimatvänligare stålet förväntas ske gradvis med utvalda kunder.

– Vi är övertygade om att alla aktörer i värdekedjan behöver samarbeta och agera om vi ska lyckas minska koldioxidutsläppen i anläggningsbranschen. Tack vare våra starka partnerskap med andra drivande och målmedvetna företag kan vi nu leda skiftet mot fossilfritt entreprenadarbete och vara först med att leverera en maskin byggd med fossilfritt stål till en kund. Att gå från ord till handling är avgörande för att bygga den värld vi vill leva i, säger Melker Jernberg.

Världens första dumper av fossilfritt stål som tillverkats för kund.