Värmländsk storsatsning på snabbladdare för tung trafik

Publicerad tis, 08/16/2022 - 11:24

Drygt 22 miljoner kronor ska investeras i sex laddstationer för tunga transporter, strategiskt placerade i Arvika, Filipstad, Karlstad, Kristinehamn, Årjäng och Åmål. Bakom satsningen står LBC Frakt, Karlstads Energi och OK Värmland som fått stöd från Energimyndigheten.

För att transport- och logistikbranschen ska klara av att ställa om till fossilfria transporter krävs en utbyggd och utvecklad infrastruktur för snabbladdare. Den värmländska satsningen gör det möjligt för fler åkerier i Värmland att bygga upp en elektrisk flotta av lastbilar.

–  Vår hållbarhetsstrategi har ett antal bärande delar. En viktig är elektrifiering av fordonsflottan. För att lyckas med detta behöver vi kunna ladda fordonen med förnybar el. Därför är den här satsningen på ett nätverk av snabbladdare för tung trafik viktigt och det är glädjande att vi är flera värmländska aktörer som gör det här tillsammans, säger Lars Reinholdsson, vd för LBC Frakt i Värmland.

För att kunna genomföra projektet tillsammans har de tre aktörerna bildat Laddbolaget i Värmland AB som har beviljats ett stöd på 22,3 miljoner från Energimyndigheten.

– Elektrifieringen av tunga transporter är en av de mest betydelsefulla åtgärderna i omställningen mot ett fossilfritt Värmland. Den här infrastruktursatsningen är ett viktigt steg i rätt riktning, säger Erik Kornfeld, vd för Karlstads Energi.

Varje laddstation i det nya nätverket kommer vara utplacerad med närhet till större vägsträckor och trafikflöden som skapar tillräcklig efterfrågan på snabbladdning. Två laddningspunkter ska finnas på respektive station och varje punkt kommer att leverera minst 350 kW i kontinuerlig effekt. De sex stationerna ska vara öppna för alla aktörer, och en app ska utvecklas för att göra det möjligt att boka tid för laddning och därigenom undvika köer.

Erik Kornfeld (Karlstads Energi), Lars Reinholdsson (LBC Frakt) och Stefan Sarnehed (OK Värmland)