Världsunik vätgasanläggning föreslås i Uppsala

Publicerad fre, 10/27/2023 - 09:39

Vid Kungsängen i utkanten av Uppsala finns en biogasanläggning. I en förstudie har det kommunala VA-bolaget ritat upp planerna på en utbyggnad som skulle innebära att produktionen av biogas kombineras med vätgasproduktion och solelsproduktion på ett unikt och effektivt sätt som även stärker beredskapen.

Förstudien, som tagits fram av Uppsala Vatten och Avfall i samverkan med Biodriv Öst, handlar om vätgasproduktion med tillhörande solcellsanläggning i anslutning till Uppsalas biogasanläggning och reningsverk. Utredningen visar att fördelarna med att producera olika energislag på samma ställe är många:

  • Värme från vätgasproduktionen kan användas i produktionen av biogas och till uppvärmning av närliggande fastigheter.
  • Syrgasen från vätgasproduktionen kan användas i avloppsreningsverket.
  • Ett eventuellt överskott av vätgas kan blandas in i biogasen (till så kallad hytan) eller omvandlas till metan (via så kallad metanisering) och på så sätt öka biogasproduktionen.
  • Vid effektbrist kan vätgasproduktionen stängas av tillfälligt, så att solcellsanläggningen som driver vätgasproduktionen kan skicka in el i elnätet.
  • Vätgas eller biogas kan vid behov omvandlas till el.

En anläggning av det här slaget skulle enligt Biodriv Öst kunna fungera under flera veckor utan elnät, även om solen inte skiner. Förutom att stärka krisberedskapen skapar en samlokalisering av produktion av biogas, vätgas och solel flexibilitet mellan olika produkter och marknader.

– Detta ligger väl i linje med strategierna i Sverige och EU för hur vätgas ska bidra till ett bättre samhälle. Samtidigt är det positivt för Uppsala kommuns och Region Uppsalas mål om klimat, miljö, regional utveckling och krisberedskap, säger Mikael Ekhagen, chef för samhällsutveckling på Uppsala Vatten och Avfall.

Den befintliga biogasanläggningen vid Kungsängen i Uppsala. Foto: Robin Ohlausson/Biodriv Öst