Unga entreprenörer vill göra timmertransporterna säkrare

Publicerad tors, 08/18/2022 - 16:18

Ett system för lastsäkring av timmer tog Karlstad-killarna i Holdtight UF till årets SM-final i Ungt företagande. De tre studenterna från gymnasiets teknikprogram, som utvecklat en egen lösning på ett angeläget problem inom timmertransport, har lyckats få med sig både åkeriföretag och stora företagsjättar som Stora Enso och Volvo för att stötta projektet.

– Ett avsnitt av teveprogrammet Svenska Truckers gav mig idén. Chauffören i programmet stod vid kanten av en hårt trafikerad väg och behövde surra lasten. Det måste finnas ett bättre sätt att göra det på än att kasta tunga kättingar, tänkte jag.

Så säger Oliver Thyberg, vd i Holdtight UF, när han berättar hur det kommer sig att han och hans kompisar Hampus Morin och Filip Rådman-Eriksson har lagt ner nästan allt sitt engagemang under ett helt läsår för att utveckla ett system för att automatisera surrning av timmerlaster.

Oliver Thyberg Holdtight

Ung Företagsamhet är en ideell världsomspännande organisation med syfte att stimulera entreprenörskap och företagsamhet bland unga. I Sverige deltar uppemot 30 000 gymnasieungdomar varje år genom att starta och driva egna företag, ungefär en tredjedel av varje årskull. Varje år arrangeras också SM i Ung Företagsamhet där några hundra av de mest framgångsrika UF-företagen deltar. Holdtight UF vann regionfinalen i Värmland med sin lösning, vilket gav en biljett till mässutställningen och SM-tävlingen i Göteborg i maj i år.

Som en illustration av tillämpningen, och inte minst som ett blickfång vid mässentrén, lyckades Holdtight UF få låna en timmerbil från Volvo. Thomas Hedenskog, tidigare vd och ägare av Hedenskogs åkeri, hjälpte till att ställa den på plats:
– Kul att kunna lyfta fram unga som driver utvecklingen framåt, säger han.

Men trots satsningen: på SM-finalen i Göteborg nådde inte Holdtight ända fram till prispallen. Konkurrensen var hård och det blev Gnosjöföretaget Noll Deponi UF som tog hem den prestigefyllda utmärkelsen Årets UF-företag samt förstaplatsen i ytterligare tre priskategorier.

Oliver Thyberg sticker inte under stol med att han och de två kompanjonerna siktade på prispallen med sin lösning:

– Själv har jag alltid drömt om att driva företag och utveckla egna produkter. Nu fick vi tidsbrist på slutet och hann inte bli klara med det vi ville göra. Det är ett projekt som är en del av vår utbildning och det fanns flera obligatoriska moment som vi måste vara med på, samtidigt som vi behövde mer tid för att jobba med vår produkt.

Oliver Thyberg och Kent Bengtsson

Oliver Thyberg konstaterar också att även om surrning och lastsäkring är nödvändigt för säkra transporter, så är det ett tämligen okänt område för de flesta utanför transportbranschen.

– Det är svårt att marknadsföra produkter på ett område som lastsäkring. Få har begrepp om vad det handlar om och att det är ett problem, säger Oliver Thyberg.

Holdtight UF har utvecklat en pneumatisk lösning för att surra lasten. Chauffören använder en fjärrkontroll som styr automatiken. Med en knapptryckning kan spännband skjutas ut från flera rullar. Ett eller två spännband används per stuv, beroende på hur rundvirket är beskaffat. Spännbanden består av en slittålig väv runt en hydraulikslang. Systemet är självåtstramande. I dagsläget har Holdtight gjort sina tester med brandslang som har den hållbarhet som krävs. Väven omger pneumatikslangen och inbyggda bladfjädrar hjälper till att styra spännbandet till rätt position. På motsatta sidan av flaket finns en skena som banden hakar fast vid. Enligt Oliver Thyberg har en målsättning varit att chauffören ska sitta kvar i hytten medan lasten surras.

Alltsammans styrs med elektronik. En viktig del av arbetet har varit att utveckla styrningen av de hydrauliska rullarna. Ett första demosystem finns på ritning och flera av de viktigaste komponenterna i systemet har tillverkats med hjälp av 3d-skrivare. Det finns också åskådligt videomaterial som visar hur systemet är tänkt att fungera.

– Holdtight UF har långt kvar till en färdig produkt, men de har visat upp ett koncept. Det här är absolut en framkomlig lösning, konstaterar Kent Bengtsson, mentor för UF-företaget. Han är konstruktör, uppfinnare och grundare av företaget SVAB Hydraulik AB, känt för styrsystem, rotatorer och andra komponenter till anläggningsmaskiner.

Kent Bengtsson har gett killarna i UF tips och pekat på möjliga vägar att gå. Han säger att han har egen erfarenhet av projekt där lastsäkring har ingått, men idag har han inte aktuella kunskaper på området. Däremot känner han väl till vad som krävs för att ta fram en färdig produkt:

– Det behövs många timmar och det tar flera år, säger han.

Holdtight UF har undersökt de problem som finns kring surrning av timmer och lastsäkring. Det har skett genom intervjuer med transportledare på Skoghall i Stora Enso-koncernen. I sin presentation av systemet konstaterar de också att det inträffar omkring 200 olyckor per år i samband med arbetsmoment inom skogsindustri och spedition. Antalet olyckor under de senaste åren har legat på en konstant nivå, vilket gör att det finns ett viktigt motiv till att utveckla systemen för surrning och lastsäkring.

Det existerar redan flera system för automatisk surrning som utvecklats av stora företag inriktade på utrustning för timmertransport. Men Holdtights system fungerar på ett annat sätt än de etablerade lösningarna och kan därför tillföra något på marknaden. En stor del av surrningarna av timmer utförs dessutom fortfarande manuellt.

– En viktig fördel med vårt system är att det kan eftermonteras på bilar som idag surras manuellt. Dagens automatiska system kräver stora nyinvesteringar i nya släpvagnar, uppger Oliver Thyberg.

Oliver Thyberg, Filip Rådman Eriksson och Hampus Morin startade UF-företaget Holdtight.

Utvecklingsarbetet av Holdtights automatiska system för lastsäkring tar nu ett uppehåll. Teamet bakom systemet behöver bli klara med skolan.

– Vår vision är att fortsätta utveckla systemet, däremot kommer vi inte att ta upp det till hösten. I stället ska vi konvertera till ett aktiebolag så småningom, säger Oliver Thyberg.

Text: Mats Udikas  Foto: Torbjörn Engström

Artikeln är publicerad i Svensk Åkeritidning nr 4 2022.

UF-företagande: en utbildning i entreprenörskap
Ung företagsamhet är en ideell utbildningsorganisation som utbildar skolelever i entreprenörskap. Det är en del av den internationella organisationen Junior Achievement. Den svenska organisationen består av ett nationellt kansli och 24 regionala föreningar. Ung företagsamhets utbildning för gymnasieskolan bygger på att man startar och driver ett UF-företag under ett år. Arbetet ska ge eleverna möjlighet att göra verklighet av en idé, att göra något man tror på och brinner för. UF-företag får bara existera under ett år och läggs därefter ner.