Transportrelaterade olyckor i topp

Publicerad fre, 06/16/2023 - 09:08

Antalet anmälda arbetsolyckor är nu tillbaka på ungefär samma nivå som före pandemin, och i toppen ligger olyckor kopplade till transporter och fordon. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverket presenterade i veckan den officiella statistiken för arbetsskador med anmälda arbetsolyckor och arbetssjukdomar 2022. Sammanlagt anmälde cirka 35 400 personer, drygt 20 300 män och 15 100 kvinnor, att de råkat ut för en arbetsolycka med sjukfrånvaro. En fjärdedel av dem behövde vara sjukskrivna längre än 14 dagar. Unga män (16–24 år) anmäler flest arbetsolyckor per capita.

Många arbetsolyckor som leder till sjukfrånvaro inträffar när det händer något som avviker från det normala eller när man inte har följt de vanliga rutinerna. Bland män är det vanligast att förlora kontrollen över verktyg, maskiner och transportfordon. För kvinnorna dominerar olyckor på grund av fall och tunga eller besvärliga lyft av till exempel patienter. Hot och våld är också orsaken till många arbetsolyckor som anmäls av kvinnor.

De flesta arbetsolyckor ger skador på höft, ben eller fot. Näst vanligast är att få skador på flera kroppsdelar, hand, finger eller rygg. Transport och magasinering är den bransch som per capita har flest anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro bland både män och kvinnor. Där ingår de som arbetar med transporter på till exempel väg eller järnväg samt gods- och posthantering.

Yrkena med flest anmälningar per capita är dock process- och maskinmontörer och lagerassistenter (kvinnor) samt byggnadsträarbetare och inredningssnickare (män).

Lastning och lossning är ett arbetsmoment där det förhållandevis ofta uppstår olyckor.