Toyota bygger om diesellastbilar till vätgasfordon

Publicerad fre, 05/12/2023 - 09:42

Toyotas europeiska verksamhet planerar att bygga om flera diesellastbilar till vätgasfordon. Bränslecellstekniken som ska användas är Toyotas egen och ombyggnationen ska utföras av holländska VDL.

Toyota Motor Europa (TME) har ingått ett samarbetsavtal med fordonsutvecklaren VDL Group som ett led på vägen mot att uppnå koldioxidneutralitet till år 2040.

– Vi tror på en nollutsläppsframtid för medelstora och tunga yrkesfordon inom transport och offroadsektorn och är därför oerhört glada över att ingå samarbete med Toyota Motor Europe i detta innovativa teknikprojekt. Detta innebär att vi kan ta nästa steg och utöka vår verksamhet inom vätgasdrivlinor, säger Hans Bekkers, kommersiell chef för specialfordon på VDL.

Byggnationen av den första bränslecellslastbilen påbörjas i sommar. Lastbilarna ska användas av Toyota för att transportera gods mellan underleverantörer, fabriker och reservdelslager. Det finns också planer på att nyttja dem för att frakta färdigproducerade bilar mellan exempelvis fabrik och hamnlager. Vilka lastbilsmodeller som ska byggas om är inte specificerat ännu.