Svenska lastbilstillverkare medverkar på FN:s klimattoppmöte

Publicerad fre, 09/08/2023 - 09:25

Scania och Einride är två av ett drygt 20-tal bolag som kommer att delta i Sveriges företagsdelegation under FN:s klimattoppmöte COP 28 i Dubai.

Mellan den 30 november och den 12 december hålls FN:s klimattoppmöte COP28 i Dubai, Förenade Arabemiraten. Business har nu presenterat den preliminära listan på vilka svenska företag som kommer att vara med i förhandlingsdelegationen. Hittills är 21 företag klara, och bland dessa finns alltså både lastbilstillverkaren Scania och fraktteknikbolaget Einride.

På plats på COP28 kommer Sverige ha en svensk paviljong i den diplomatiska blå zonen där förhandlingarna förs. Det kommer vara en mötesplats för diskussion, gemensamma aktiviteter samt en plats att marknadsföra Sverige och svenska evidensbaserade lösningar, skriver Business Sweden i ett pressmeddelande.

– Brådska och möjligheter står i fokus för den svenska paviljongen. Brådska utifrån vad vetenskapen redovisar, och möjligheter utifrån de lösningar som inte minst näringslivet erbjuder för att brygga implementeringsgap, skapa nya jobb och grön tillväxt. Sverige har evidensbaserade lösningar som kan påskynda klimatomställning och klimatanpassning i globala nord och syd. Dessa ges företagen möjlighet att visa upp i paviljongen, samtidigt som de kommer i direkt kontakt med globala beslutsfattare, säger Emma Modéer Wiking som är hållbarhetschef på Business Sweden

Bland övriga större medverkande bolag finns Astra Zeneca, Alfa Laval, Afry, Ikea, Volvo Cars, Ragn-Sells, Hitachi Energy och SSAB.