Stora Åkeripriset är tillbaka

Publicerad fre, 10/14/2022 - 10:05

Det var tre år och en pandemi sedan sist, men i vår delas Stora Åkeripriset återigen ut. Sveriges Åkeriföretags ordförande Mikael Nilsson var med i juryn senast, och så även denna gång.

För den som inte minns, vad är Stora Åkeripriset?
– Det är ett sätt att lyfta och synliggöra riktigt bra företagande inom vår bransch. Det har delats ut flera år i rad till medlemsåkerier i Sveriges Åkeriföretag, men när pandemin slog till tog vi en paus.

Vem kan få priset?
– Vem som helst kan nominera ett åkeri, det spelar ingen roll om man jobbar hos en transportköpare, på ett åkeri eller med något annat. Efter att urvalsprocessen är klar blir tre företag nominerade och presenterade i en slutrunda, och av dessa är det ett företag som utses till vinnare. Kriterierna handlar om det mesta som rör ett gott företagande såsom socialt ansvarstagande, trafiksäkerhet, miljömässig hållbarhet och ekonomisk hållbarhet. Senaste vinnaren, från 2019, är Forslunds Bulktransport i Gävle.

När kan man nominera företagen?
– Nomineringsperioden kommer att vara mellan januari och april, men exakta datum är inte satta ännu. Men håll utkik efter mer information om tider och nomineringsregler, det kommer presenteras i många kanaler!

Hur sker utdelningen?
– De tre företag som nomineras till slutrundan kommer att bli presenterade i samband med årsmötet i maj. Tidigare har vinnaren utsetts under själva årsmötet, men nu tänker vi att det ska ske under middagen. Det blir extra festligt.

Hur svårt är det att välja bland nomineringarna?
– Jättesvårt. Det har varit väldigt många bra företag med tidigare. Men med tanke på att det hänt en del i branschen bara sedan 2019 så kommer nog kraven vara ännu högre i år, i alla fall inom hållbarhet. Det känns skönt att vi nu återigen kan lyfta fram det goda företagande i branschen.

Texten är publicerad i Svensk Åkeritidning nr 5 2022.

Mikael Nilsson, ordförande i Sveriges Åkeriföretag. Foto: Ryno Quantz