Stockholm sänker p-avgifterna för godstransporter

Publicerad tors, 10/05/2023 - 15:19

Den 1 februari höjer Stockholms stad avgifterna för boendeparkering i innerstan. För hantverkare och godsleveranser blir det i stället billigare.

Avgifterna för boendeparkering har legat på samma nivå sedan 2016. Nu har stadens rödgröna styre bestämt sig för att höja avgifterna i innerstan, med 500 kronor per månad för bilar och 125 för motorcyklar.

Samtidigt sänks avgiften för nyttoparkeringstillstånd, som bland annat används av företag med servicefordon eller godstransporter som behöver parkera under kortare stunder. Dessa tillstång gäller hela staden, även på gator som är skyltade med parkeringsförbud. Sänkningen blir 2 500 kronor per år och dessutom höjs maxtiden för parkering från två till tre timmar.

– Vi prioriterar den biltrafik som har svårast att hitta alternativ. De flesta som bor i innerstan kan enkelt ersätta bilresor med cykling och kollektivtrafik. För boende som sällan använder sin bil är det bättre att ha den stående i ett garage. En hantverkare som är beroende av en stor servicebil har inte alls samma möjlighet att välja bort gatuparkering, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd Stockholms stad.

Beslutet om nya avgifter för boendeparkering och nyttoparkering ska fattas av Stockholms trafiknämnd 19 oktober och förändringarna träder i kraft 1 februari 2024.
 

Så förändras parkeringsavgifterna
Nyttoparkeringstillstånd A
Gäller dygnet runt alla dagar i hela staden.
Sänks från 27 500 till 25 000 kronor per år.

Nyttoparkeringstillstånd B
Gäller klockan 07.00–19.00 alla dagar i hela staden.
Sänks från 21 250 till 18 750 kronor per år.

Priserna anges inklusive moms.