Skolorna som kan bli Årets Transportskola

Publicerad tors, 08/29/2024 - 11:50

Landets transportgymnasier är viktiga för den framtida transportbranschen. Åtta av dessa skolor utmärker sig lite extra, menar Tya som för tionde året i rad delar ut utmärkelsen ”Årets Transportskola”. Nu har man presenterat årets nominerade.

Initiativ för att förbättra skolans attraktivitet, ett ökat fokus på anpassningar utifrån elevernas behov eller lyckad samverkan med branschen. Det finns många sätt att göra det lilla extra och därmed utmärka sig och bli nominerad till titeln Årets Transportskola. Tya (Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd) har nu valt ut åtta gymnasieutbildningar som kan få titeln i år.

– Vi tittar på flera olika kriterier, till exempel hur många elever som tar examen, men också på vilket sätt skolan visar på nytänkande i undervisningen för att öka kvaliteten och elevernas anställningsbarhet. Nomineringarna är resultatet av vår samlade bedömning, säger Lena Törnstrand, projektledare på Tya.

Med utmärkelsen vill Tya lyfta det viktiga jobb som skolorna gör för att förse branschen med välutbildade förare. Vilken skola som vinner avslöjas under konferensen Transportkompetens i Stockholm den 2 oktober. Priset består av en prissumma på 10 000 kronor och en friplats på Yrkes-SM för en elev.

Nominerade 2024
Brogymnasiet, Kristinehamn
Elof Lindälvs gymnasium, Kungsbacka
Liljaskolan, Vännäs
Oscarsgymnasiet, Oskarshamn
Rudbecksgymnasiet, Tidaholm
Strömbackaskolan, Piteå
Tannbergsskolan, Lycksele
Tegelbruksskolan, Klippan

Om Årets Transportskola
Årets Transportskola delas ut till Anders Jonzons minne, 2024 för tionde gången. Anders Jonzon jobbade på TYA och vigde sitt arbetsliv åt att skapa hög kvalitet på gymnasiets transportutbildningar. Priset delas ut under den årliga konferensen Transportkompetens och består av ett diplom och en prissumma på 10 000 kronor sponsrat av Länsförsäkringar. Den som blir Årets Transportskola 2024 vinner dessutom en friplats för en elev att tävla på Yrkes-SM i Stockholm 2026.

Förra årets vinnare av Årets Transportskola, Uddevalla gymnasieskola. Foto: Liza Simonsson